Preuzmi Maturang aplikaciju
   
  • Nina i Jelena Batos - Serbia Inspired Tours


Nina i Jelena  Batos  - Serbia Inspired Tours

Nina i Jelena Batos, vlasnice turističke agencije „Inspired Tours” u Beogradu i sestre bliznakinje koje su se oprobale u novoj oblasti turizma – „incoming” sektoru, predstavljaju našu predivnu zemlju inostranim turistima i sa ogromnom željom i voljom šalju najlepše slike naše zemlje u svet.

One su diplomirani ekonomisti u oblasti turizma i licencirani turistički vodiči i pratioci na engleskom jeziku. Svoje slobodno vreme koriste tragajući za novim lepotama koje naša zemlja nudi i prezentujući ih u što boljem i lepšem svetlu inostranim državljanima.
Kada god pitaju strance šta im se osim prelepe prirode koju naša zemlja poseduje najviše dopada, svi do jednog navode srdačnost i dobrotu ljudi, i na to su veoma ponosne.
Isto tako smatraju da je „incoming” sektor kao oblast turizma najbolji za menjanje predrasuda koje svet ima o Srbiji i Srbima.
 

Kako ste se pripremali za prijemni ispit na fakultetu ili visokoj školi?

Priprema za prijemni ispit nije bila teška. Visoka škola je organizovala pripremnu nastavu za polaganje, na koju su mogli da se prijave svi koji su bili zainteresovani. Zahvaljujući toj činjenici, ali i činjenici da smo završile Ugostiteljsko-turističku školu i tamo stekle osnovna znanja, prijemni ispit je protekao bez ikakvih teškoća. Ostvarile smo maksimalne bodove i upale na budžet, što nam je i bio cilj. Naravno, to ne bi bilo moguće da nismo imale dobar prosek u srednjoj školi. 
 


Najbolji savet za sve buduće studente koji se pripremaju za polaganje prijemnih ispita.

Dobro savladano gradivo i vera u sebe i svoje znanje (samopouzdanje) preduslovi su za uspešno polaganje, a i kasnije za završetak studija sa visokim prosekom, kao i za izgradnju karijere. Ne dopustite da vas drugi usmeravaju, saslušajte savete (roditelja), ali stremite ka svojim ciljevima.
 


Šta ste studirali?

Posle završene Ugostiteljsko-turističke škole nismo imale baš mnogo opcija za nastavak obrazovanja u oblasti turizma, a to je delatnost kojom smo želele da se bavimo. Geografija nam nije bila opcija, kao ni hotelijerstvo, zato smo se opredelile za Visoku turističku školu, iako je omogućavala samo trogodišnje obrazovanje, a mi smo imale previše volje za usavršavanjem. Ubrzo posle upisa uverile smo se u kvalitet nastave i mogućnosti sticanja različitih veština – od jezika pa sve do rezervacionih sistema poput „Amadeusa”.
 


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Naučile smo da je studiranje mnogo više od pukog učenja. To je pre svega životna škola. Visoka turistička škola, na primer, predstavlja pravi izbor za svakoga ko želi da se bavi turizmom, jer pruža mogućnost sticanja širokog spektra znanja, počev od marketinga, preko ekonomije, jezika, istorije, do turističkog vođenja i veština neophodnih za uspešno bavljenje jednom od najbrže rastućih delatnosti na teritoriji Srbije. Pored teorijskih znanja, tokom studija smo imale priliku da steknemo i praktične veštine kroz volontiranje na najvažnijim turističkim i kulturnim manifestacijama u turizmu (sajmovi turizma, „Noć muzeja”, SILAFEST...), kao i kroz praktičnu nastavu koju škola realizuje u saradnji sa hotelima, turističkim agencijama, turističkim organizacijama i drugim bitnim institucijama u okviru ove delatnosti. Sve to nam je omogućilo da vidimo kako turizam funkcioniše i u stvarnom životu, a ne samo kroz knjige. Upravo nam je sticanje svih ovih znanja, učestvovanje na različitim manifestacijama, ostvarivanje kontakata i sl. pomoglo u donošenju odluke da otvorimo „incoming” turističku agenciju i radimo na dovođenju stranaca i promociji i prezentovanju lepota koje Srbija ima da ponudi. Naravno, moramo biti iskrene do kraja, veliku zahvalnost dugujemo i našim roditeljima, koji su bili tu da nas podrže i pomognu nam da ostvarimo svoje snove. 


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Posle završene trogodišnje škole, upisale smo specijalizaciju na spomenutoj školi i konkurisale za polaganje ispita za turističkog vodiča i pratioca koje je organizovalo Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

Nina: 

Za ostvarenje uspeha, pa i za sticanje iskustva, pored svih znanja, bitna je i sreća. Imala sam sreće da se odmah po dobijanju licence za turističkog vodiča posle prvog konkursa za posao zaposlim. Radila sam u „incoming” turističkoj agenciji kao vodič, tako da sam odmah počela da skupljam znanja koja su mi bila neophodna za kasnije pokretanje sopstvenog biznisa. Mnogi, nažalost, u Srbiji posle studija i sticanja određenog akademskog znanja ne znaju čime će se baviti. Sa mnom to nije bilo slučaj, još tokom studija sam govorila da ću jednog dana sa sestrom (koja možda i nije imala te planove, iako smo studirale zajedno) otvoriti turističku agenciju koja će dovoditi strance i prezentovati im lepote ove naše divne zemlje. Na osnovu tog cilja sam tražila posao i usmeravala svoje usavršavanje.

Jelena: 

Početak karijere u oblasti turizma bio je na poziciji transferiste za jednu turističku agenciju u Beogradu. Posao transferiste je bio veoma zahtevan i iscrpan s obzirom na to sam bila turistički pratilac grupi od 82 putnika. Ubrzo sam shvatila da je to posao koji ne ispunjava moja očekivanja, ali sam bila i te kako zadovoljna činjenicom da sam se oprobala u nečem novom i potpunom drugačijem. Takođe, obišla sam delove Grčke koje do tada nisam imala prilike da vidim i upoznala mnoštvo ljudi iz oblasti turizma. 
 


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Odlično znanje stranih jezika je uslov koji kandidat mora da ispuni jer mi radimo isključivo sa stranom klijentelom. Pored znanja jezika, ukoliko zapošljavamo turističkog vodiča, izuzetno je bitno da poseduje i znanja iz različitih oblasti (istorija, geografija, sport, politika i sl.), kao i zvaničnu licencu za rad. Takođe, bitno nam je da vidimo da neko ima strast prema poslu kojim će se baviti, jer to i te kako utiče na kvalitet obavljenog posla.
 


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Strani jezik je nešto što mora svakodnevno da se usavršava i koristi, tako da čitamo dosta strane literature, gledamo filmove i slušamo muziku na tom jeziku i sl. Pored toga, naša putovanja u slobodno vreme koristimo i za dobijanje nekih novih poslovnih ideja i kreiranje tura. Na primer, kada god otputujemo u inostranstvo, idemo na barem jednu turu i pratimo kako naše kolege rade taj isti posao. To nam pomaže da uočimo šta možemo još da unapredimo i u kojem pravcu želimo da idemo, ali i da stupimo u kontakte sa kolegama širom sveta. Putovanja koristimo za proširivanje vidika, a time spajamo lepo i korisno. Barem jednom mesečno idemo kao tim u istraživanje terena, odnosno pronalazimo skrivene lepote Srbije za koje ni domaće stanovništvo ne zna. Stupamo u kontakte sa lokalnim stanovništvom i gledamo da ostvarimo neku saradnju na obostrano zadovoljstvo.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

„Od nule do jedan” (Piter Til i Blejk Masters) – knjiga o preduzetništvu i startap kompanijama koju smo obe pročitale pre započinjanja biznisa, a za večite zaljubljenike u Beograd, poput nas dve, „Magija Beograda” (Momo Kapor), „Vodič kroz srpski mentalitet” (Momo Kapor), „Beograd kroz ključaonicu 100 kuća” (Nenad Novak Stefanović), „Sto senki nad Beogradom” (Aleksandar Diklić).
 


2020. godina