Prijemni.rs
Maturang
  • Melbourne - Studije (i život nažalost!)


Mesto odakle dolazim:
Leskovac
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Melbourne
Svrha boravka:
Studije (i život nažalost!)
Institucija pri kojoj radim:
RMIT University
Dužina boravka:
Ne znam..

Opis studijskog programa

Bachelor of Business (Marketing) Kurs biznisa sa specijalizacijom marketinga. Imam Australijski pasoš pa lako da se upiše http://www.rmit.edu.au/

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

HECS, ali je to samo za Australijske državljane. Dug se pravi dok studiraš pa mora da se otplati kroz porez jednom kad počneš da zarađuješ.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Skup je veoma za srpske standarde, ali uz malo posla može da se živi dosta dobro. A posla ovde ima, i to dosta.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Apsolutno. Tokom studija jedna godina je uključena kao radno iskustvo. Ako se dobro središ (uz malo truda) plaćeno je. Većina se snađe pa zarađuje tokom ove godine.

Kako ocenjuješ društveni život?

Loš. To jest ako si mnogo veliki Srbin. Ako poprimiš australijski način života i nije ti važno sa kim se ženiš, ovde je raj. Ali zato jako je malo Srba došlo ovde i sačuvalo tu bliskost, porodične vrednosti i tako dalje. Samo su stariji - ovi već sa decom - još takvi pravi. Ima mnogo Srba ovde, ali nas je jako, ali JAKO malo mladih koji još uvek misle kao Srbi. Deca koja odrastu ovde nemaju veze sa Srbijom, našim vrednostima, načinom života i razumevanja srpskih problema. U poslenjih 5 godina ovde sam sreo samo 3-4 pravih srpskih momaka, a ti se vraćaju u Srbiju svake godine i na svaku pruženu šansu. Ljudi... Nemojte da dolazite pre nego što se udate/oženite, lupaćete glavu u zid godinama i nećete naći ništa. Ako jeste već onda je ovde SUPER.

Drugi utisci o toj zemlji

Sve ostalo je extra. Ima posla ima para i imaš prilike da uradiš sta god ti padne na pamet. Samo fale nam one prave Srpkinje haha!