Prijemni.rs
Maturang
  • Sydney - Osnovne studije


Mesto odakle dolazim:
Sarajevo
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Sydney
Svrha boravka:
Osnovne studije
Institucija pri kojoj radim:
Sidnejski Fakultet
Dužina boravka:
Ostali zivot

Opis studijskog programa

Moj studijski program traje pet godina. Prve tri godine studiram Ekonomiju i Pravo, i na kraju tih tri godina diplomiram u Ekonomiji. Sledeće dvije godine studiram samo pravo, i na kraju te dvije godine diplomiram u Pravu (Australijskom). Studiram puno radno vrjeme (3 predmeta puna ili više). Uslovi na fakultetu Sidnej su vrli dobri. Učitelji su često vrlo istaknuti u svom polju, i često su autori bitnih radova. Ima mnogo kompjutera javnih koji se mogu koristiti. Studenti su vrlo aktivni i obrazovani. Skupo je za međunarodne učenike, kao i u svim fakultetima u Australiji. Sidnej je na 38mom mjestu fakluteta na svjetu (po jednom istraživanju). U Australiji je drugi-najbolji, ako se dobro sjećam. http://www.usyd.edu.au/future_students/how_to_apply.shtml

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Jesam. Dobio sam je jer sam se kandidovao iz srednje škole za nju - popunio sam formu, i naveo svoje uspjehe. Stipendija daje $5000.00 AU godišnje za prve tri godine studija. Ja mislim da se međunarodni studenti ne mogu kandidovati za tu stipendiju. Ja sam tad već bio građanin Australije, pa sam mogao. Zove se tačno 'Economics and Business Scholarship, With Merit'

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Moja mama i tata su ovo organizovali. Imali smo nekog da nam garantuje iz Australije. To je bio bitan korak za obrazovanje jer je odnos prema 'lokalnim' studentima puno bolji nego prema međunardonim - to jest, jeftinije je, i ima stipendija.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Došli smo kao familija. Iznajmili smo stanove koje smo našli na otvorenom tržištu. Prvo vrjeme smo živjeli sa onima koji su nam garantovali vizu.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

U Australiji je život relativno skup, pogotovo ako si međunarodni student. Međunarodni studenti više plaćaju za svoje studije nego lokalni. Ali je totalno obrnuto ako imaš posao jer poslovi vrlo dobro plaćaju, i više nego nadoknade skupoću. Biti nezaposlen je jedini problem.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Ako završite Bachelor of Economics and Bachelor of Law (combined degree) imate vrlo dobre šanse da se zaposlite u vrlo poznatim firmama kao Ernst And Young, KPMG, Deloitte, itd.

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život je prosječan. Kod fakulteta je dobar, jer ima neki osjećaj da je 'zajednica'. Ako se živi u predgrađima, vrlo zna biti loš društveni život. Lako se može čovjek naći usamljen, i traži se društvo kroz posao, specifične klubove za sport itd. Nema mnogo da se radi, osim u gradu centralnom.