Prijemni.rs
Maturang
  • Melbourne - PhD by Research in Mechanical Engineering


Mesto odakle dolazim:
Subotica
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Melbourne
Svrha boravka:
PhD by Research in Mechanical Engineering
Institucija pri kojoj radim:
RMIT University
Dužina boravka:
3 godine

Opis studijskog programa

Radila sam PhD by Research na RMIT University (web link: www.rmit.edu.au). Program se sastoji u tome što se radi istraživanje u laboratoriji i proučavaju se stručni i naučni radovi kako bi se objavili novi radovi. Jedanput nedeljno postoje konsultacije sa supervajzerom i tada se uglavnom pravi plan rada, predstavljaju se postignuti rezultati, itd.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Da, dobila sam industrijsku, AutoCRC stipendiju, koja pokriva troškove školovanja i još ostaje nešto malo para za džeparac svaki mesec. To, naravno, nije dovoljno, pa sam morala da radim. Radila sam na RMIT Universisty kao asistent za neke laboratorijske vežbe (Mechatronics & Control, Introduction to Embedded Systems i Professional Practice 3: Mechatronics Module). Tu lepo može da se zaradi. Satnica je preko $40 AUD za sat. Za neke predmete sam dobijala i po $60 AUD na sat, a za nove časove i preko $90 AUD na sat.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Pre svega, potrebno je da obezbedite mesto na fakultetu. Za to su Vam potrebni rezultati studiranja na našem fakultetu i položen IELTS ispit. Osim toga, potrebna je izvesna finansijska garancija. Treba da pokažete da ćete imati novac za te tri godine života u Australiji. Ja, na sreću, imam rodbinu u Sydney-u i oni su garantovali za mene. Ako je to sve OK, na vizu se ne čeka dugo.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Prvi smeštaj mi je bio kod prijatelja u Melbourne. To je, naravno, bilo besplatno. Posle toga sam živela na različitim mestima i cene se kreću od $650 AUD do preko $1,000 AUD za smeštaj. Tu su svi računi uključeni u cenu. Postoje studenski smeštaji u koji možete da upadnete ako ste student. Smeštaj uglavnom podrazumeva zasebnu sobu, a deli se dnevni boravak, kuhinja, kupatilo.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Život u Melbourne je mnogo skuplji od života u Srbiji, ali ima posla i može dobro da se zaradi.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Da. Skoro svi studenti u Australiji rade. Posao se relativno lako nalazi. Ja sam radila na RMIT University kao asistent za laboratorijske vežbe.

Kako ocenjuješ društveni život?

Zavisi ko šta voli. Meni društveni život tamo i mentalitet, uopšte, nisu odgovarali. Drugačija je to kultura. Osim toga, Melbourne ima 3.5 miliona stanovnika i prostire se na ogromnoj površini, tako da je ponekad problem doći sa jednog mesta na drugo. Gradski prevoz je dobar, ali se gubi mnogo vremena na putovanje. Ja sam se najviše družila sa našim ljudima. Mislim da je sve mnogo lakše kada dođete tamo sa porodicom ili bračnim partnerom. Kada ste sami, ume da bude jako teško.