Prijemni.rs
Maturang
  • Grac - Istraživački boravak


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Grac
Svrha boravka:
Istraživački boravak
Dužina boravka:
1 semestar

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Go Styria Programme- 600 evra mesečno, dovoljno je za smeštaj, hranu i džeparac (ukoliko se umereno troši)Stipendija Vlade Štajerske u saradnji sa Karl Franc Univerzitetom u Gracu omogućava izuzetnim studentima iz jugoistočne Evrope da u toku jednog semestra borave u Gracu gde mogu da vrše svoja naučna istraživanja. Mesečna stipendija pokriva troškove smeštaja , hrane i boravka; Sam studijski program je dosta slobodan, odnosno student sam bira metodologiju, cilj i naučno polje svog istraživanja;

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Viza se dobija relativno jednostavno i lako. Na sajtu austrijske ambasade su istaknuti potrebni dokumenti za dobijanje vize, a pošto je stipendija u pitanju, vizu sam dobio besplatno. Najveći problem je bila rezervacija termina, pošto su telefoni često zauzeti, tako da se mora biti uporan.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Biro za međunarodne odnose Univerziteta u Gracu je obezbedio smeštaj u studentskom domu. To je ujedno i najjeftiniji (po meni i najbolji) smeštaj koji se može naći u Gracu.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Oko 600 evra mesečno je manje-više dovoljno za život tamo. Dom se plaća 150 evra mesečno, obavezno osiguranje je 22 evra, toliko isto ćete trošiti i za kredit na mobilni. Mesečna karta za prevoz košta 35 evra. Ručak u restoranu košta oko 5 evra, u menzi je nešto manje. Izlasci su skuplji nego kod nas (ako uzimamo pivo kao merilo, pola litre košta oko 2-3 evra). Odeća je jeftinija nego kod nas, namirnice su kao kod nas, neke su skuplje, a neke jeftinije. Vozovi su jako skupi, ali je zato prevoz Srbija - Austrija jako jeftin, sa gastarbajterskim linijama. Cene muzeja su jako jeftine za student, mislim da je dnevna karta za sve muzeje bila oko 7 evra.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

U Austriji postoji određeni broj časova nedeljno koliko student mogu da rade, ali ovaj program obezbeđuje dovoljno sredstava, tako da nema potreba za dodatnim poslom.

Kako ocenjuješ društveni život?

Grac je grad veličine Novog Sada, znaci izlazaka kao u Beču nema. Austrijanci su sami po sebi dosta zatvoreni i nisu previše zanimljivi u izlascima. Neka mainstream mesta su smeštena u Elisabethenstrasse u univerzitetskom gradu, ali nisu bas po mom ukusu. Predložio bih alternativnu scenu, npr. Stern i Continium u Sporgasse ili PPC. Zanimljive su žurke po domovima koje organizuje Erasmus, kao i žurke Teslazentruma (Klub studenata banjalučke regije), ali samo ako nema narodnjaka. Inače, bolji su izlasci sa stranim studentima nego sa Austrijancima.

Drugi utisci o toj zemlji

Austrija je prelepa zemlja, uredjena, čista, puna kulture i dosta stvari ima koje su vredne posete. Treba maksimalno iskoristiti vreme za obilaske.

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Austriji, pročitajte naš tekst Studiranje u Austriji.