Prijemni.rs
Maturang
  • Grac - Erasmus studentska razmena


Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Grac
Svrha boravka:
Erasmus studentska razmena
Dužina boravka:
10 meseci

Opis studijskog programa

http://www.joineusee.eu/ Odlični uslovo su obezbeđeni, dobijala sam mejlove non stop sa svakim korakom koji treba da napravim detaljno objašnjenim. Bukvalno svako pitanje koje sam htela da postavim, dobila sam odgovor pre postavljanja. To mislim na osoblje iz Graca, ovi naši tu i tamo, novosadska ekipa je bila mnogo više organizovana od strane njihovog rektorata.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobila sam stipendiju Evropske Komisije (JoinEU-SEE), ona podrazumeva 1000 evra mesecno, oko 250-300 evra kosta studentski dom, a 700 ostaje za zivot.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Austrijska ambasada deluje kao podrum u nekoj zgradi, i ni sami ne znaju šta treba a šta ne treba. Meni je žena koja radi na šalteru dala da popunim neki obrazac na nemačkom, i pošto ne znam nemački, odnela ga stručnim prevodiocima, da bi mi oni rekli da to nije obrazac za studente, i ja se vratim u ambasadu, i žena kaze \"ups, evo ti pravi obrazac\". Katastrofa! Posle 20-ak dana su mi javili da sam dobila vizu.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Osoblje zaduženo za nas iz Graca mi je poslalo naziv i link za organizaciju preko koje možemo naći smeštaj u studentskim domovima u Gracu. Ta organizacioja se zove Oead.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Hrana potpuno ista kao u Beogradu, izlasci otprilike isti (klasika, na studentskim žurkama jeftinije, u fensi klubovima skuplje), garderoba iste cene, kozmetika malo skuplja. Jedino je smeštaj mnoooogo skuplji.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoji, moje drugarice su radile neko vreme, ali stipendija obezbedjuje i više sredstava nego što su nam potrebna, tako da nema potrebe.

Kako ocenjuješ društveni život?

Onako. Meni je bila super ekipa sa Balkana, svi druželjubivi, svi stalno zajedno, baš kul. Od stranaca Amerikanci su kul, Španci, Portugalci, ovi sa \"zapada\" i ne baš. Zavisi sve...

Drugi utisci o toj zemlji

Tamo SVE funkcioniše kako treba. Idealno za život. IDEALNO!!

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Austriji, pročitajte naš tekst Studiranje u Austriji.