Prijemni.rs
Maturang
  • Graz - Studije - razmena


Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Graz
Svrha boravka:
Studije - razmena
Dužina boravka:
10 meseci

Opis studijskog programa

http://www.joineuseepenta.eu/ Sve je savršeno organizovano, i pre nego što sam postavila pitanje dobila sam odgovor. Kod nas u Beogradu je naravno išlo malo sporije, ali je isto bilo sve ok.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Radi se o JoinEU-See programu koji podrazumeva stipendiju od 1000€ mesečno. Program traje 10 meseci - jedna školska godina. Stipendija pokriva dom koji košta od 250 do 350€, a ostatak je za život, što je sasvim dovoljno.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Nisam imala problema sa vizom. U Austrijskoj ambasadi se dobija formular na nemačkom jeziku, koji morate prevesti i popuniti, plaća se 80€ +40€ u Gracu.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj sam pronašla na linku koji mi je bio poslat putem mail-a. To je organizacija OEAD, koja drži većinu domova u Gracu. Domovi su sasvim ok, mada su oni malo problematični i treba voditi računa kad se dogovarate s njima.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Hrana je manje-više ista, izlasci su skuplji kod nas i ulaz u svaki klub se plaća, smeštaj je dosta skuplji, a sve ostalo, garderoba, kozmetika je malo skuplja nego ovde.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoji mogućnost, samo je malo komplikovano zbog dobijanja radne dozvole. Mora prvo da se nađe poslodavac, pa tek onda se aplicira za posao. Pored ove stipendije, po mom mišljenju posao je nepotreban.

Kako ocenjuješ društveni život?

Što se Austrijanaca tiče, treba malo vremena da se sa njima uspostavi kontakt. Ja sam se uglavnom družila sa Erasmus ljudima iz svih krajeva sveta i bilo je mnogo cool.

Drugi utisci o toj zemlji

Što se zemlje tiče, sve je organizovano i sve funkcioniše kako treba, nema brige ni za šta, sve što budete hteli da znate i pitate reći će vam i pre nego što pitate. Austrijanci su jako ljubazan narod!

Ostali komentari i preporuke

Ako imate priliku da odete u Grac, ne propustite je! Savršena mogućnost za upoznavanje Austrije, drugih nacija i prilika za putovanje oko Evrope! :D

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Austriji, pročitajte naš tekst Studiranje u Austriji.