Prijemni.rs
Maturang
  • Leuven - Master studije


Mesto odakle dolazim:
Niš
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Leuven
Svrha boravka:
Master studije
Institucija pri kojoj radim:
K. U. Leuven-Fakultet za Sport i Sportsku Rehabilitaciju
Dužina boravka:
dve godine

Opis studijskog programa

Erasmus Mundus Program za Adaptivno Fizičko Vežbanje Podrazumeva rad na polju rehabilitacije, stručnog rada i fizičkog vežbanja sa osobama sa invaliditetom kao i specijalizaciju na polju biomehanike, pedagogije i menadžmenta za sport za osobe sa invaliditetom. Uslovi-K. U. Leuven je evropski Harvard, tako ga inače zovu. Vrlo ozbiljna institucija i jedan od najstarijih i najajčih Univerziteta na polju medicine, sportskih nauka, i ostalih pravaca studiranja. http://www.kuleuven.be/english

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobio sam stipendjiu za master program u trajanju od dve godine. Visina stipendije iznosi 50 000 eura u globalu koja pokriva školarinu, upisne takse, stipedniju u iznosu od 1000 eura, osiguranje, novac za smeštaj (daju ti novac na godišnjem nivou a ti sam nađeš smeštaj gde želiš i kakav želiš). U novac za smeštaj ulazi i deo za avionske karte ili putne troškove pa ko kako rasporedi da troši

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Vizu sam dobio za nedelju dana. Potrebno je bilo da odnesem sve ono sto su mi sa fakulteta poslali i da uradim medicinski pregled u imigracionom ofisu u Beogradu kao potvrda da sam zdrav i ne bolujem od zaraznih bolesti. Naravno za Belgiju sam trebao prevode ili na Francuski ili na Holandski jezik.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj sam našao sam, kao i većina, ideš ulicom i tražiš oglase koji su izlepljeni na sve strane. Preporuka, dodjite ranije par meseci, pre nego što zvanično krenete sa nastavom i trajno se preselite i u direktnom kontaktu sa stanodavcima napravite dogovor, rezervišite, napravite ugovor. Ugovori su uglavnom od 10\'12 meseci, bez obzira koliko ostajete u zemlji.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Sa hiljadu eura živiš poptpuno normalan život sa zadovoljenjem svih mogućih potreba i neophodnosti. Ja plaćam čak i kiriju od iste svote, a ostatak potrošim na život. znači hiljadarka - all inclusive :) (ne uzimajte zdravo za gotovo, neko manje neko više, ovo je moja slika i viđenje)

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Sa mojim programom jako teško, mada ima i onih kojima možda manje vremena treba za učenje, brže uče, poslovi su studentskog tipa, restorani, pabovi, fitnes centri ... (sve je individualno)

Kako ocenjuješ društveni život?

Na skali od jedan do deset - 7-8 (to je moje iskustvo i sve je individualno)

Drugi utisci o toj zemlji

Belgija - uređena zemlja, pravila se poštuju, sve je osmišljeno za lakši i funkcionalniji život. Institucije na visokom nivou, fakulteti maksimalno opremljeni (laboratorije, rekviziti, pristup i dostupnost materijala za učenje, istrživanje, ...)