Prijemni.rs
Maturang
  • Blagoevgrad - Studije


Mesto odakle dolazim:
Priboj
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Blagoevgrad
Svrha boravka:
Studije
Institucija pri kojoj radim:
Američki Univerzitet u Bugarskoj
Dužina boravka:
4 godine

Opis studijskog programa

Univerzitet ima preko 1100 studenata i pruža 10-ak različitih oblasti za studiranje. Najpopularniji su: Biznis, Politika i Međunarodni odnosi, Žurnalizam i masovne komunikacije, Evropske studije, Informatika... Uslovi za studiranje su odlični uz relativno nisku cenu studiranje (poredeći sa drugim američkim univerzitetima). Velike su prilike za istraživanje i akademsko usavršavanje, a tu su i brojne van nastavne aktivnosti. Ukratko, ovde ćete dobiti obrazovanje koje će vam omogućiti da koračate kroz život velikim i sigurnim koracima.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Aplicirao sam za OSI stipendiju i dobio sam iznos koji pokriva školarinu. Ja treba da platim dom, hranu, knjige, osiguranje i slične manje troškove Mogu da kažem da je školovanje ovde finansijski relativno pristupačno. Naime, poredeći iznos skolarina ovog sa drugim američkim univerzitetima, ovde se dobija vrhunsko školovanje za daleko manje novca nego u SAD.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Viza za Bugarsku se dobija lako. Potrebno je aplicirati i platiti 100 Evra. Nakon mesec dana, ili kraće, viza je gotova bez problema.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Univerzitet ima studentske domove. Domovi su novije gradnje i po najvišim standardima - kao da živi u SAD. Dom se u većini slučajeva plaća i košta od $1100 do $1380 godišnje.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Život u Bugarskoj je veoma jeftin. Šta više, jeftinije je nego u Beogradu, možda čak nego i nekim gradovima u unutrašnjosti Srbije.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Da mogućnost postoji i univerzitet pruža priliku mnogim studentima da rade. 70% studenata ide na Work & Travel program preko leta. Na ovaj način zarade dovljno da pokriju sve troškove školovanja i života.

Kako ocenjuješ društveni život?

Blagoevgrad je grad studenata. Pored AUBG-a tu je i još jedan bugarski univerzitet. Mesta za šetnju, provod, noćni život ima sasvim dovoljno. Žurke na kampusu se često organizuju tako da uvek ima prilike za provod. Ovde studiraju studenti iz 40-ak zemalja sveta, što je fantastično. Upoznavati nove kulture i običaje je nešto normalno na AUBG.

Drugi utisci o toj zemlji

Bugarska je slična Srbiji u mnogome. Neke stvari su daleko bolje organizovane, s tim što je Bugarska u EU. S druge strane, mentalitet ljudi je sličan našem. Npr: ne propuštanje pešaka na pešačkom prelazu. Sve u svemu, uz niske cene i velike prilike, život ovde je jako fin i prijatan.