Prijemni.rs
Maturang
  • Kopenhagen - SUTROFOR Erasmus Mundus program


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Kopenhagen
Svrha boravka:
SUTROFOR Erasmus Mundus program
Dužina boravka:
dve godine

Opis studijskog programa

Ovo je dvogodišnji program master studija iz oblasti održivog razvoja tropskih šuma. Zemlje studiranja prve i druge godine su različite, a u opticaju su Univerzitet u Kopenhagenu, Drezdenu, Bangoru, Padovi i Monpelijeru. Nakon dve godine dobijaju se dve master diplome. Ja sam trenutno na prvoj godini u Kopenhagenu, od oktobra 2009 ću biti u Padovi. Ovo je idealan program za sve one koji su završili biologiju, ekologiju, šumarstvo i srodne nauke, a koji su zainteresovani za održivi razvoj, tropske šume i rad u zemljama u razvoju širom sveta. Osim studiranja u pomenutim zemljama, ovaj program omogućuje i odlazak na terene u Kambodžu, Tajland, Kosta Riku itd, a završni master rad se obavezno radi u tropskim zemljama u razvoju. Vise informacija na www.sutrofor.net

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobila sam Erasmus Mundus stipendiju, u iznosu od 21.000 evra po godini, s tim da 8.000 evra po godini odlazi na školarinu, tako da za troškove života ostaje 13.000 evra po godini. To je dovoljno za pristojan studentski zivot.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Nisam imala nikakvih problema sa dobijanjem vize, odnosno boravišne dozvole. Čak sam uz boravišnu dozvolu dobila i radnu, na godinu dana.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Na fakultetu postoji odeljenje koje pomaže stranim studentima da nađu smeštaj. U ponudi su privatni smeštaj i sobe u studentskim domovima. Ovo nije ni malo jeftina opcija, ali je dobra za početak. U Kopenhagenu je teško naći dobar, a pristupačan smeštaj, mada nije i nemoguće :)

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Život u Kopenhagenu je zvanično jedan od najskupljih ne samo u Evropi, već i u svetu. Što se tiče hrane, posebno je u odnosu na Srbiju skupo voće i povrće, a ostale namirnice su otprilike sličnih cena. Izlasci, gradski prevoz, knjige, odlazak kod frizera, u bioskop i sve ostalo sto čini normalne životne troškove je u poređenju sa Srbijom skuplje i do 10 puta. Međutim, ovo ne treba da vas brine, grad je prelep i pruža puno mogućnosti i za jeftiniji provod.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Mogućnosti za zaposljenje su ograničene ako ne znate danski. Posao je moguće naći, ali imajte u vidu da je program jako intenzivan i iziskuje puno vremena.

Kako ocenjuješ društveni život?

Na Univerzitetu u Kopenhagenu ima jako puno stranih studenata iz čitavog sveta. Neprestano se organizuju neke studentske zurke i okupljanja, a to vam spada u onu varijantu jeftinijeg provoda. Kopenhagen je grad bezbroj mogućnosti i dešavanja - izložba, predstava, sportkih manifestacija, koncerata.... Što se tiče Danaca, njihov mentalitet je naravno vrlo različit od našeg, ali daleko od toga da su nepristupačni i hladni. Naprotiv, vrlo su druželjubivi, samo što se kod njih druženje svodi na izlaske najviše jednom nedeljno. Svi su jako zauzeti i imaju puno obaveza, tako da nemojte da se začudite ako pozovete nekog Danca na kafu, a on vam kaže da može, ali krajem sledeće nedelje :)

Drugi utisci o toj zemlji

Ovo je zemlja iz snova u kojoj je sve savršeno uređeno! Nema zagađenog vazduha i smoga čak ni zimi, nema gužvi u gradskom prevozu jer uglavnom svi koriste bicikl, nema čekanja u redovima, na ulici su svi uvek ljubazni i nasmejani... Jedina loša strana je klima. Zimi nije mnogo hladnije nego kod nas, ali stalno pada kiša i duva vetar. Uz to meni lično smeta sto mrak pada vrlo rano. A vrlo je normalno da se ne vidi sunce ni po nekoliko nedelja.

Ostali komentari i preporuke

Na kraju bih napomenula to da svi Danci savršeno pričaju engleski jezik, tako da učenje danskog jezika uopšte nije neophodno :)