Prijemni.rs
Maturang
  • Pariz, Monpelje - Studije - Master 2


Mesto odakle dolazim:
Bor
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Pariz, Monpelje
Svrha boravka:
Studije - Master 2
Institucija pri kojoj radim:
MNHN, CNRS
Dužina boravka:
10 meseci

Opis studijskog programa

Studijski program predvidja šest meseci predavanja, koja se održavaju u Parizu, i četiri meseca praktičnog rada u CNRS-u u Monpeljeu. Ovaj program organizuje Francuska komisija za UNESCO (u saradnji sa MNHN-om iz Pariza i Univeryitetom Monpelje 2) koja se stara o kompletnoj organizaciji, obezbeđuje smeštaj studentima, pomaže im prilikom dobijanja viza i stipendija, organizuje studijska putovanja, pristup literaturi i vrhunske predevače, poštovane u svetu.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Stipendija francuske vlade za jednogodisnje Master 2 studije. Pokriva troškove školarine, pomoć pri pribavljanju informatičkog materijala, pomoć za finansiranje studijskih putovanja i slično. Jednostavno sve što je potrebno studentu za rad. Prevoz od Srbije do Franciske i nazad nije obezbeđen kroz stipendiju.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Kao stipendista Francuske vlade dovoljno je bilo samo pokazati dokaz o dodeli stipendije i viza je odobrena, uobičajena dokumentacija nije bila potrebna.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Institucije koje su obezbeđivale studijski program postarale su se o rezervaciji smeštaja.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Najskuplji su smeštaj i prevoz, sve ostalo jeftinije je nego u Srbiji ili isto košta.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Ovaj program zaheta tvoje puno angažovanje, tako da nije moguće raditi druge stvari, a stipendija i viza koju sam dobila nisu ni dozvoljavale rad uz studiranje.

Kako ocenjuješ društveni život?

Izuzetno bogat. Mogućnosti postoje za sve slojeve, a za studente postoje i posebne pogodnosti.

Drugi utisci o toj zemlji

Zemlja iz snova! Zemlja u kojoj svako ima jednake mogućnosti i svako sve može, sve slobode i prava zagarantovane. Zemlja u kojoj postoji opšta društvena briga o najugroženijim grupama stanovnika, a naročito o onima koji su željni obrazovanja.

Ostali komentari i preporuke

Moja poruka svim ljudima: Ukoliko ste student - ne propustite šansu da odete na bilo koj studijski program van naše zemlje. Tamo ćete videti kako drugi ljudi žive i razmišljaju, steći prijatelje iz brojnih zemalja sveta i doneti sa sobom nova iskustva. Tamo prihvatite sve što je dobro i vratite se nazad u Srbiju da zajedno radimo na jačanju i širenju nauke u našoj zemlji.