Prijemni.rs
Maturang
  • Aix-en-Provence - studije


Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Aix-en-Provence
Svrha boravka:
studije
Institucija pri kojoj radim:
Fakultet za prava i politicke nauke, Univerzitet Paul Cézanne Aix-Marseille III
Dužina boravka:
5 godina

Opis studijskog programa

Program osnovnih studija prava i političkih nauka je sačinjen od 6 semestara u kojima 4 predmeta tretiraju pravna pitanja, dok se 3 bave političkim pitanjima. Paul Cézanne fakultet važi za elitni fakultet za prava i politčke nauke u Francuskoj (iako je državni) i nudi izuzetne predavače i uslove korišćenja literature. Zvanični sajt : www.facdedroit.fr

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Nisam imala prava da u Srbiji apliciram za stipendije jer sam poslednje dve godine gimnazije završila u Francuskoj (preko programa razmene \"Education en France\") i samim tim se nisam vodila kao srpski već kao francuski đak. U Francuskoj imam prava na socijalnu pomoć - isključivu na osnovu toga što sam strani student i živim bez porodice u Francuskoj - CAF. CAF nudi mesečnu pomoć od oko 200€ koja se može koristiti bilo za šta - ja je koristim za plaćanje dela kirije za stan.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Ja sam za vizu aplicirala još kao gimnazijalac, tj kada sam bila maloletna - proces je tada otežan jer zahteva dosta dokumentacije vezane za roditelje. Ali sada imam carte de séjour koji se obnavlja na godišnjem nivou i koji je dosta prosto obnoviti - uslovi su dobar akademski uspeh protekle godine i upis u sledeću godinu + određena suma novca na računu kao dokaz mogućnosti izdržavanja za tu godinu.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj je jako lako naći u Francuskoj jer postoji mnoštvo državnih i privatih studentskih rezidencija. Ja sam u privatnoj jer je proces prijavljivanja za državne dosta duži i komplikovaniji.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Dosta je skuplji nego u Srbiji - u Francuskoj je minimum 400€ mesečno.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Naravno, ja radim kao recepcioner u hotelu trenutno. Radila sam i kao kasirka, babysitter, itd. Takođe se bavim prevođenjem kada mi vreme to dozvoljava. Moram da naglasim da je potrebna dobra organizacija jer je fond predavanja na mom fakultetu 28h nedeljno + 3 sata vežbi.

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život nije spontan i uzbudljiv kao u Srbiji, ali je dosta kvalitetniji kada se zaista sprijateljite sa nekim. Non stop se organizuju stuentske žurke sa tematikama, tako da kada se ima vremena - zabava ne izostaje. Francuzi su jedino teški za organizovanje putovanja, i naravno, studenti su jako skromni i uvek se gleda da se ide na happy hours ili da se popije na \"before\" delu večeri kod nekog na sedeljci.

Drugi utisci o toj zemlji

Jug Francuske je divan za život. Klima je dosta povoljnije nego na severu i ljudi su otvoreniji i prihvataju brže strance.