Prijemni.rs
Maturang
  • Atina - Praksa u internacionalnoj kompaniji, sertifikacion


Mesto odakle dolazim:
Kovin
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Atina
Svrha boravka:
Praksa u internacionalnoj kompaniji, sertifikacion
Institucija pri kojoj radim:
Apsolvent na Falukutetu Organizacionih Nauka, smer upravljanje kvalitetom
Dužina boravka:
Po svom planu 3meseca (koliko finansijski izdržim)

Opis studijskog programa

Program prakse je utvrdio Managing Director uz konsultovanje samnom. Pruženi su mi uslovi izvan mojih očekivanja.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Konkurisala sam 2006. za dodelu stipendija od Republike Srbije, Ministarstva prosvete i sporta, Fonda za mlade talente. Za obavljanje stručne prakse u bilo kojoj zemlji EU. Stipendija je bila fiksna za sve studente, po definisanoj nameri od strane studenta. Što znači da su studenti birali gde će obaviti praksu i koliko će ostati sa ograničenim budžetom.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Uz ugovor o stipendiji iz Ministarstva prosvete i sporta (kao dokaz za pokriće troškova) i garantnog pisma iz kompanije(u kojoj bi obavila praksu) nisam imala nikakvih poteškoća.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj, kao i sve ostalo morala sam sama da obezbedim. Od Ministarstva sam dobila novac i to je bilo to. Bilo je gotovo nemoguće naći stan u Atini za 3meseca. Ugovori rente su min na godinu dana, zaista su visoke, i naravno stanovi su prazni. Bila sam kod prijatelja neko vreme, zatim sam uz njihovu pomoć i moju ludu sreću našla stan. Kolege sa posla su mi pomogle oko stvari. Tako da sam od jedne devojke dobila sto i stolice, od druge TV... Naravno sve sam uredno i vratila:)

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Atina je izuzetno skupa. Šta reći kada je voda u kafeu 5e, kafa 4,5e. Ako trebate da platite troškove stanovanja i ostalo, preživljavaćete sa 1000e. Prosek plata je oko 1000e, dok je min 670e(podaci od zime 2006.) U drugim gradovima je jeftinije.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Naravno! Ja sam dobila ponudu za posao posle dve nedelje. Iako nisam još diplomirala. Sve zavisi od utiska koji ostavite. Iz svog iskustva mogu reći da grci cene mlade, vredne ljude. Zavisi i od kompanije do kompanije, bitno je da se uklopite u njihov profil radnika.

Kako ocenjuješ društveni život?

Sjajan, grci su slični nama. Prilično neposredni, vole da izađu... Pamte vekovina u nazad šta se dešavalo sa njihovom zemljom, kako nikada nismo ratovali jedni protiv drugih, veoma nas vole. To je jedan od razloga koji su mi naveli i koji mi se posebno dopao. Naravno, koliko para- toliko muzike.

Drugi utisci o toj zemlji

Bitno je da živite tamo gde osećate svoj dom, gde ste srećni. Pa gde god ga izgradili.