Prijemni.rs
Maturang
  • Thessaloniki - studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Thessaloniki
Svrha boravka:
studije
Institucija pri kojoj radim:
Univerzitet MAkedonija
Dužina boravka:
13 meseci

Opis studijskog programa

Ja sam na master studijama- jedine master studije koje su na engleskom jeziku na Univerzitetu Makedija. Master se plaća 3000 evra, na 3 rate. Četiri ispita se daju u januaru, četiri u junu, predviđen je još jedan rok - septembar, za ispite koji su ostali. Ako se ni u septembru ne daju ispiti, student se ispisuje sa programa. Disertacija se predaje do kraja novembra, svaki profesor može da bude metor maksimalno 3 studenta. Grupa je internacionalna i obično bude od 20 do 30 studenata.

http://www.bsos.uom.gr/index.php?tab=3&lang=2

Obezbeđene su knjige za nekoliko predmeta,za ostale predmete studenti sami nalaze artikle, tako da se uče da se bave i istraživačkim radom. U prvom semestru student dobija koje predmete sluša, a u drgom semestru sam bira predmete. Sekretarica ovog programa je jedna divna žena iz Bosne koja je uvek nasmejana i voljna da pomogne i svakom studentu izlazi u susret. Svaki student može da ima maksimalno 3 izostanka iz nekog predmeta, ako ima više - opet se ispusuje sa programa.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Nemam stipendiju, finansiraju me roditelji.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Mnogo je komplikovan proces jer Srbija nije u EU. Plus, radnici u opštini ne znaju engleski, tako da savetujem da se u opštinu ide sa osobom koja zna grčki ili sa advokatom.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Stan u kome živim našla sam preko interneta; jedan dan sam došla u Grčku i pregledala sve stanove za koje sam prethodno kontaktirala vlasnike. Ali postoji dosta agencija, tako da nije taško naći stan.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Ja ovaj stan plaćam jeftinije nego stan u Beogradu u kome sam živela kao student. Ako imaš cimerku/ cimera, stan i režijski troškovi nisu visoki. Kao student imaš popust na sve vrste prevoza, i pravo da se hraniš u menzi gde su obroci besplatni. Na mom Univerzitetu hrana je veoma dobra, ali se plaća- ručak i večera su 3.5 evra. Ono što je skupo je život - izlasci i garderoba. Jedan skroman student, koji ima bar jednog cimera, može mesečno da živi sa 500 evra.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Ne. Ovaj program ima predavanja od 18 do 21. U početku je teško (bar je meni bilo) odjedanput pratiti nastavu na engleskom jeziku, skupljati papire za vizu, pisati eseje gde se rok predaje približava. Prvi semestar je težak i potrebno je dati svoj maksimum. U drogom semestru je moguće uskladiti posao i master.

Kako ocenjuješ društveni život?

Najviša ocena!

Drugi utisci o toj zemlji

Morate da se naviknete da sve kasni, imaju ogromnu birokratiju, što mogu danas ostave za sutra, vole da znaju ceo vaš život,, štrajkovi su sada česta pojava, pa ne čudi ako nema prevoza po 2 dana. Supermarketi ne radie nedeljom! Prodavnice ne rade po ceo dan, imaju neko ludo radno vreme.