Prijemni.rs
Maturang
  • Den Haag - Završetak osnovnih studija - Bachelor


Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Den Haag
Svrha boravka:
Završetak osnovnih studija - Bachelor
Institucija pri kojoj radim:
Royal Art Academy u Den Haagu
Dužina boravka:
Godinu dana do završetka osnovnih studija

Opis studijskog programa

Studijski boravak koji trenutno imam plaćam sam , jer za sada nisam uspeo da dobijem nikakvu stipendiju. Konkurisao sam na jednu HSP HUYGENS programme koju dodeljuje vlada Holandije za najbolje studente ali rezultati će tek da budu. Uslovi su potpuno drugačiji na akademiji u Hagu u odnosu na Akademiju u Beogradu. Tehnički se ne možemo porediti ni u kom slučaju sa našom akademijom u Beogradu, jedino što se ovde manje pažnje posvećuje klasičnim umetnostima, kao sto su slika, skulptura i grafika. Ovde je sve podređeno konceptu i veći broj radova je u stvari konceptualne prirode ...često radovi poprimaju završnu formu teksta, printa, demonstracije, predavanja, advertajzinga, flajera i ostalih oblika konzumerske umetnosti danas.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Kao što sam naveo u gornjem tekstu još nemam..ali ako se desi da mi daju onda ona mesečno pokriva gotovo sve standardne troškove jednog studenta.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Užasno…Očajno…ne želim da se sećam toga. Čekao sam 3 meseca bez ikakvog odgovora kod kuće i stalno zvao, a zato sam zakasnio mesec dana na fakultet posle upisa i dobio vizu u zadnjem momentu, jer u protivnom da sam zakasnio još jedan dan..ne bih mogao da postanem zvanično student.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj sam dobio preko jednog oglasa na sajtu Easyroomate. Tamo sam pronašao jednog studenta iz Indonezije i pitao ga za smeštaj, on mi je rekao da je u redu da delimo sobu jer se i njemu isplati, ali samo do 1 januara 2007. Sada baš idem da vidim jedan drugi smeštaj. Dobro je to što mi se smeštaj nalazi na 10 minuta pešaka od Centra Haga gde mi se nalazi i Akademija a i železnička stanica. Mislim ovde je sve jako blizu, Amsterdam, Hag, Rotterdam, Brisel, London preko puta mora...ali je prevoz očajno skup.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Zavisi. Na početku je uvek skuplji jer moraš da platiš razne dažbine kao što su taksa za boravišnu dozvolu, zdravstveno osiguranje, novi broj telefona, pribor za u kuću , ako stan nije opremljen.... Mene ovde za sada mesec dana košta blizu 900 eura.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoji u svakom slučaju mogućnost, ali mnoge stvari moraju da se potrefe da bi se to ostvarilo.Ovde moraš 5 godina da budeš stalno zaposlen – ne na crno naravno - da bi mogao da apliciraš za permanentnu boravišnu dozvolu.

Kako ocenjuješ društveni život?

Tek sam mesec dana ovde, još nisam uspeo da skroz skapiram.

Drugi utisci o toj zemlji

Smatra se slobodnom, ali nije baš tako. Hag je posebno kontraverzan grad jer je sedište moći, suda i svih ambasada u Holandiji i naravno Scheveningen i haški tribunal…. A u Hagu živi i kraljica.

Ostali komentari i preporuke

Sajt akademije www.kabk.nl