Prijemni.rs
Maturang
  • Utrecht - Master studije


Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Utrecht
Svrha boravka:
Master studije
Dužina boravka:
6 meseci

Opis studijskog programa

Master studije iz primenjene etike u okviru Erasmus Mundus programa. 6 meseci u Holandiji, 6 meseci u Švedskoj. http://www.maeappliedethics.eu/?l=en

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Program je u okviru Erasmusa, tako da sam primao njihovu punu stipendiju koja je u ovom trenutku verovatno najbolja koja može da se dobije u Evropi.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Procedura je bila malo komplikovana. Univerzitet je podneo zahtev za mene, ali su malo kasnili s tim. Bilo kako bilo, kada je došlo do toga da odem u ambasadu vizu sam dobio za par sati. (Važna napomena za druge koji su dobili Erasmus: nemojte da plaćate nikakvo zdravstveno osiguranje, meni su pokušali da naplate u Ambasadi!)

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj mi je obezbeđen preko agencije koja ima ugvor sa univerzitetom. Generalno šmestaj je prilično skup u Holandiji, naročito za strane studente koji plaćaju nesto više cene.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Život u Holandiji nije jeftin. Ono na šta ode jako puno novca je prevoz, autobusi i vozovi. (holandski studenti ne plaćaju, ali stranci da). Hrana nije toliko skuplja u prodavnici nego ovde, ali je sigurno kvalitetnija. Izlasci su skuplji nego ovde, ali postoje studentski barovi i žurke gde su cene niže nego u Beogradu. Stranom studentu treba barem 600 evra mesečno da preživi. Sa 800-1000 student može da živi pristojno.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Uz ovaj program se ne dobija radna dozvola, tako da toliko o tome. Verovatno je moguće dobiti posao u Amsterdamu bez dozvole čak i ako ne znate holandski, ali ne znam ništa o tome.

Kako ocenjuješ društveni život?

Društvo je bilo super. Ljudi i sa kojima sam studirao i sa kojima sam živeo i družio se su mi promenili život. Najviše što sam dobio od celog programa jeste da sada imam prijatelje u svakom kutku sve, od Afrike i Amerike do Australije...