Prijemni.rs
Maturang
  • Rim - Specijalističke studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Rim
Svrha boravka:
Specijalističke studije
Dužina boravka:
4 godine.

Opis studijskog programa

Program je baziran na engleskom sistemu školovanja i traje pune 4 godine. Specijalizacija se bira već na prvoj godini i podrazumeva da izborni predmeti budu iz oblasti koju specijalizirate. Posle svake godine postoji obavezna praksa koja vam ulazi u finalni zbir kredita. Fakultet je privatan i osim nastave i knjiga ništa drugo nije obezbeđeno. Princip školovanja podrazumeva tri godine u Italiji u nekom od njihovih kampusa (Viareggio, Rim, Milano…) i jednu godinu na nekom od fakulteta van Italije. Čitav program je baziran na tome da vas niko neće terati ništa da radite niti će vas forsirati da idete na nastavu, sto znači da onaj ko hoće može da izvuče maksimum, a onaj koga ne interesuje dobiće diplomu i bez toga. Sajt je www.uniese.it

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobila sam 50% stipendije (na iznos školarine) na prvoj godini. Stipendija se godišnje obnavlja uz uslov da prosek mora biti iznad 27 po italijanskom sistemu ( 9 po našem sistemu).

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Viza je najgore moguce iskustvo sa kojim se suocavate kad odlazite za Italiju. Prvi put sam dobila vizu za jedan ulazak na tri meseca, ali po dolasku na fakultet u obavezi ste da predate papire za izdavanje studentske boravišne dozvole. Ona se obnavlja svake godine…uz veliku muku! Ako uspete da dobijete boravišnu dozvolu u razumnom periodu (3 meseca), onda mozete bez problema da ulazite i izlazite iz zemlje sve dok vam dozvola važi. U suprotnom, mozete da izađete iz Italije, ali vam ambasada u BG-u moze praviti probleme za izdavanje vize. Eventualna mogućnost je izdavanje “ponovnog ulaska” što se u proseku čeka mesec dana i bez garancija da će vam ga izdati.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj obezbeđujete sami, uz eventualnu pomoć ljudi sa fakulteta. Ne postoji internat niti bilo kakav studentski smeštaj već se iznajmljuju privatni stanovi (Rim 400 - 1500 evra po osobi, u zavisnosti koliko osoba živi u stanu i u kom je delu grada).

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Život u Italiji je poprilicno skup i za osnovne troškove vam treba najmanje 500-600 eura. Ne računajući stan. Troškovi stana, vode, struje i gasa su oko 100-150 eur po osobi. Ovo su troskovi vezani za Rim, dok su po manjim mestima cene svakako manje.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoji mogućnost zapošljavanja uz studije, u zavisnosti od toga koliko ste voljni da se posvetite učenju i spremanju ispita. Posao konobara uvek mozete da nađete ako dovoljno dobro pričate italijanski.

Kako ocenjuješ društveni život?

Ko zna da se organizuje i voljan je da proba italijanski stil života, zasigurno sebi može da obezbedi raznovrsan i interesantan društveni život. Pozorišta, koncerti, utakmice, večere, karnevali itd.

Drugi utisci o toj zemlji

Lepo je živeti u Italiji kad dođete u situaciju da vas ne gledaju svi kao stranca. Oni su vrlo druželjubivi i vode stil života koji nama svakako odgovara. Veliki su ljubitelji dobre hrane, lepog oblačenja i noćnih izlazaka, na šta se vrlo lako priviknete.

Ostali komentari i preporuke

Obavezno prodjite kolima po putevima Toskane da posetite mesta gde se prave najbolja italijanska vina (San Giminiano, Siena, Firenca itd). Italiju vredi videti samo zbog stila života koji Italijani vode, tada shvatite koliko je bitno znati uživati u malim stvarima.

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Italiji, pročitajte naš tekst Studiranje u Italiji.