Prijemni.rs
Maturang
  • Italija, Nemačka - Master studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Italija, Nemačka
Svrha boravka:
Master studije
Dužina boravka:
18 meseci

Opis studijskog programa

Master studije su organizovane od strane 4 Univerziteta iz EU, ali je nosilac projekta (mastera koji sam ja završila) iz Italije, gde se održava najveći broj predavanja. Ostatak predavanja je organizovan u nekim drugim državama EU u zavisnosti od programa. Organizacija je osrednja, sa obzirom da je organizator iz Italije, ali se na kraju sve zaboravi. U stvari, zavisi od tutora kog imate i njegovih sposobnosti. Link na kome ćete naći sve mastere koje finansira EU: http://ec.europa.eu/education/programmes/mundus/projects/index_en.html

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobila sam stipendiju EU koja pokriva sve za 18 meseci, ali predavanja traju samo 5, tako da ostatak možete da budete gde god poželite u Evropi ili kući. Stipendija pokriva i osiguranje u celoj Evropi za vreme studija. Ono što je najlepše je što možeš da sebi priuštiš putovanje po Evropi gde kod da poželiš, jer imaš šengen vizu, permesso i dovoljno para da putuješ.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Bez ikakvih problema, plaćanja i čekanja sa pozivnim pismom Mastera i stipendijom EU.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Dobiješ stipendiju i posle je tvoje kako i gde ćeš biti smešten. Ima organizovane pomoći u traženju smeštaja, ali ono što oni nude uglavnom je neuslovno. Za boravak u Nemačkoj je sve bilo organizovano, samo trebaš da izvadiš keš koji imaš i platiš.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Uh, ja sam lepše živela ovde nego u Srbiji, gde sam radila na Univerzitetu. U Evropi su skuplji stanovi (moje iskustvo-oko 250 – 350 eura po ležaju u dvokrevetnoj sobi) ali je zato sve ostalo kao u Srbiji, čak i jeftinije. Okvirno sa 800 eura možete da živite pristojno (čitaj: mnogo bolje nego u Srbiji), naravno u zavisnosti od vaših prohteva. Izlasci koštaju mnogo više, ali se izlazi samo petak i subota uveče.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Posao može da se nađe do 4 sata, ali ćete ga teško uklopiti uz celodnevna predavanja. Iskreno, ima se dovoljno para za sve, pa nije potrebno da se radi.

Kako ocenjuješ društveni život?

Ja sam prezadovoljna društvenim životom. Italijani su otvoreni i pristupačni (naravno da zavisi i od toga kako se vi postavite) tako da sad imam prijatelje širom Italije. Na studijama su studenti uglavnom sa svih kontineneta, tako da se izlazi zajedno, putuje, živi i na kraju ostaju i ta interkontinentalna prijateljstva.

Drugi utisci o toj zemlji

Moja zemlja snova - Italija! Ne zarađuje se mnogo (inače, ako se radi), ali od njih se stvarno može naučiti kako uživati u malim stvarima i kako se radovati svakoga dana.

Ostali komentari i preporuke

Konkurišitee za neki od mastera sa gore pomenutog linka! Ne plašite se! i javite se kad budete u Evropi da se družimo. V.Z.

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Italiji, pročitajte naš tekst Studiranje u Italiji.