Prijemni.rs
Maturang
  • Trento - Master studije


Mesto odakle dolazim:
Leskovac
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Trento
Svrha boravka:
Master studije
Dužina boravka:
18 meseci

Opis studijskog programa

Studijski program traje formalno 18 meseci, s tim sto imaš dosta vremena da pripremiš master tezu, u saradnji sa mentorom. Kao i mnogi masteri, ovaj vodi Trento i sarađuje sa Univerzitetima Regensburg (Nemačka), Budimpešta (Mađarska) i Ljubljana (Slovenia). Uslovi su dobri, domovi za studente su prva klasa, skoro završeni, sa svim neophodnim stvarima za život. Prostor za predavanja je malo problem, s obzirom da mora da se usklađuje sa terminima nastave ostalih Fakulteta, ali nije problem ući u štos. Možete proveriti temu mastera na: www.mastercode.unitn.it

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Stipendiju sam dobio preko Erasmusa i to konkurisanjem kod ovog Univerzitate projektom - master tezom o lokalnom ekonomskom razvoju. Školarina pokriva, pored troškova školarine koju ti na početku odmah otkinu, sve ostale troškove: smeštaj, hrana, transport, ali imaš i dovoljno para za putovanja i "moždane izlete", odnosno da na kratko uživate u onome o čemu ste maštali.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Nije bilo problema za izdavanje vize, koliko da se raspitam o papirologiji, jer Italijanska Ambasada beži od telefona kao đavo od krsta. Međutim, sam sam prikupio dokumenta prema sopstvenom iskustvu i dobio sam je bez problema, za nedelju dana. Niti je bilo gužvi, niti čekanja, bilo je ekstra. Treba napomenuti da je jedan od dokumenata, posle vize, za pohađanje ove nastave odluka o valorizaciji diplome stečene u Srbiji, i treba da se obratite u Italijanski kulturni institut u Kneza Miloša 56 (ako se dobro sećam). Ja sam se razvlačio sa tim nekih dva meseca, jer nigde nisam mogao da dobijem informaciju, a radnici u ambasadi su me ljubazno uputili na učenje italijanskog i zalupili salter.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Konkurisanjem preko sajta koji ima Opera Universitaria, firma koja se bavi smeštajem studenata u Trentu. U veoma kratkom roku te obaveštavaju šta je i kako je. Samo, ono što je škakljivo jeste da su oni Bog i batina i mogu da te smeste gde trenutno imaju kapacitete, da te bace u neke selendre na 10 min telefonom od grada.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Jeste skup, kada se sve sabere. Pojedine studentske povlastice vrede čitavo bogatstvo, ali sve zavisi od domaćeg vaspitanja. Možete bilo koju sumu novca u džepu spiskati za 5 minuta, ali treba imati na umu šta ćete sutra. Za normalan, skroman život ima, može čak i da se uštedi... Ali, uglavnom je negde duplo skuplji nego u mom gradu.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

U principu postoji, ali pišem u vremenu kada drma svetska finansijska kriza, te nema posla ni za njih, a oni neće da stave stranca pre domaćeg građanina, pa da im dubiš na trepavicama. Zavisi kakav posao, ima nešto što oni neće da rade...

Kako ocenjuješ društveni život?

U Trentu ga ocenjujem kao slabu trojku. Noćni život je NULA, a pošto mene to ne zanima, onda mogu da dam malo veću ocenu. Ljudi su uglavnom prijatni, imaju malo rezerve prema nama, ali samo u prvih 5 minuta razgovora. Ostalo je posle sve sa osmehom i respektom.

Drugi utisci o toj zemlji

Jako birokratizovana i, na severu, apsolutno bezbrižna.

Ostali komentari i preporuke

Preporučujem da se prijavite za neku školarinu Erasmusa, jer sam dobio informaciju da ima toliko para za naše zemljake, a da nema dovoljno aplikacija. Svako iskustvo sa strane vredi, pogotovo diploma koju biste stekli. SAMO NAPRED!!

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Italiji, pročitajte naš tekst Studiranje u Italiji.