Prijemni.rs
Maturang
  • Perugia - Umbria - ucenje italijanskog B1


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Perugia - Umbria
Svrha boravka:
ucenje italijanskog B1
Dužina boravka:
mesec

Opis studijskog programa

postoji standardni i ubzani program učenja italijanskog jezika Cena je oko 350 evra za ubrzani za jedan mesec- samo fakultet Varijante su na jedan ili tri meseca preko leta -ta cena se placa unapred Nivo na koji se upisujete ide kao i FC polaganje engleskog u Srbiji (a1 , a1 , b1,b2 , c1 i.t.d)za standarni kurs je samo pre podne nastava a ubzani i pre i posle podne dva skolska casa posle podne Na koji nivo idete odlucuje prof .koji vas vodi na prijemu Ako ste totalni pocetnik ne sekirajte se kada vidite ostale laknuce vam

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Samofinansiranje u celosti. Mislim da postoje mogućnost kredita od Uni kredit banke za studiranje. SVE što je ovde napisano odnosi se na 2012 godinu, uzmite sa rezervom, pošto je moguće neke promene za naredne školske godine. Perugia je fakultet za strance.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Internetom pošaljete dopis fakultetu šta hoćete, oni vam odgovore šta da uplatite. Možete da uplatite i preko Uni kredit banke bez provizije. Posle oko nedelju dana odete u Uni kreit banku da vam daju potvdu o prispeću uplate na račun fakulteta Perugia, takodje preko Uni kred banke uplatite 50 evra kaucije za stanovanje u Perugija( ali u mom slučaju) U Uni kredit banki dobijate besplatno osiguranje dok ste u Italiji. Te dve potvrde iz Uni kredit i pasoš i osiguranje to vam je sve od papira- U MOM SLUCAJU! Osiguranje niko nije tražio na uvid.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Fakultet Perugia ima svoju prezentaciju na internetu u okviru informacija je ponuda smeštaja koga vi odaberete i kaparišete 50 evra u mom slučaju , preko interneta Cena samostalnog smeštaja u garsonjeri je 350 evra sa bežičnim internetom i režijama. Sve je besprekorno organizovano (vlasnik vas dočeka zbog pruzimanja ključeva kod odlaska i dolaska ) Koliko znam sve su ponude stanovanja bile na max 10 minuta od fakulteta OSTALI koji su isli sa mom nisu uplatili ovih 50 evra za stanovanjnje i opet su prošli bez ikakvih problema. Platili su neposredno pre povratka.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

za mesec dana treba skolarina 350 EVRA , stan 350EVRA , avionom WizzAir povrata sa ostalim troskovima prevoza 300 evra (Jat i Air Italija su oko 3 puta skuplji) Hrana u okviru studenske menze je ocena 10/10 i nije skupa ali je ono sto kupujete mimo fakulteta za studente iz Srbije je nagrdjeno skupo Rekapitulacija ako razmisljate o jednom mesecu u Perugia svi zbirni troskovi su oko 2000 evra bez luksuznih prohteva

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Ako idete da studirate u Italiju zaboravite na ovu rubliku. Vi imate nastavu i pre i posle podne Profesori su izvaredni , program je fantastičan i prema tome tamo ste da učite, a ne da radite i ne znam već šta? Fizički ne možete da postignete mimo nastave ništa zato što treba da napravite pripreme za sledeći dan. Profesori mnogo daju i još više traže.

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život sa studetima iz celog sveta je od neprocenjivog značaja za izgradnju vaše ličnosti. Dovoljno je znanje FC nivoa engleskog jezika za praćenje nastave!! Vecina koji nisu položili FC u Srbiji a oslanjaju se na petice u srednje škole prave fatalnu grešku ako ne provere svoje znanje engleskog pre kretanja na bilo koji stranu školu. Komuniciranje sa studetima iz celog sveta je na engleskom jeziku .Moje najlepše iskusvo je druženje sa studentima iz Grčke Amerike, Indije , Brazila, Francuske, Turske... Nije mi poznato da je neko od njih govorio manje od tri strana jezika. Prvo što ćete primetiti je da Italijani masu rukama dok pričaju i galame u normalnom razgovoru.

Drugi utisci o toj zemlji

Italijani vole da pričaju engleski ali ako vam kažu litl onda bolje pričajte rukama. Na aerordomu Rome imate direktan prevoz do Perugije. Prevoznik Sulga imate red vožnje na internetu. Na fakultetu se nude studenske karte za popuste za prevoz. Te studenske karte 750 dinara ama baš nigde ne važe.

Ostali komentari i preporuke

Zavisi šta studirate? Koju oblast? Od toga zavisi i izbor gde u koji grad otići Perugija ima stari deo grada u kome su fakulteti. Oni su odvojeni od novog dela Perugie, što znači da nemate mnogo prostora za zavitlanciju osim razonode tipa sladoled, piće, druženje i slično. Ako idete prvi put pa još sami, bilo bi pametno uzeti onaj let u ujutro u 7 h JAT zato što do Perugije imate 185 km a autobusi SULGA idu na svakih oko 2,5 h. NE IDITE vozom Leonardo zato što imate TRI presedenja do Perugie. Na informacijama na aerodromu Flumicino Rome daju pogrešne informacije da nema direktna linija sa bus Perudjia, znači ima direktan BUS terminal 2 ili 3. Moguće da vam pošalju i sms poruku na mobilni kada krenete iz Beograda za Rim da je gužva u saobraćaju da dodjete 3 sata ranije, šalter za čekiranje se otvaraju sat i po ranije i sa gužvom i bez gužve i pre toga su šalteri pusti nigde nikog. Ono što vas nauče u Perudji je da vas u životu okružuju mnogo vrata a sa znanjem više jezika imate i više ključeva za otvaranje tih vrata. Ocena u celosti je 10/10. Ono što je minus to su astronomske cene posmatrano u odnosu Srbije.

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Italiji, pročitajte naš tekst Studiranje u Italiji.