Prijemni.rs
Maturang
  • Šangaj - PhD studije


Mesto odakle dolazim:
Novi Sad
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Šangaj
Svrha boravka:
PhD studije
Dužina boravka:
4 godine

Opis studijskog programa

Nalazim se na PhD (doktorskim) studijama iz oblasti Business Managament (tj. Enterprise Management), organizovanim na engleskom jeziku. Posle godinu dana u toku kojih sam imao predavanja iz relevantnih oblasti (na engleskom jeziku), i položenih ispita, počeo sam da se bavim istraživanjem, koordinisan od strane mentora. Pošto je studijska oblast dosta široka, nudi dosta mogućnosti za uže specijalizovanje. Ja sam odabrao da radim rad na temu brendiranja grada Šangaja, i uticaja brenda grada Šangaja na brend imidž i vrednost brenda kompanija koje potiču iz ovog grada. Uslovi koji su mi ponuđeni na studijama su sasvim dobri, počevši od pristupa bazama podataka radova iz relevantnih stručnih oblasti, preko biblioteke na fakultetu, i šangajske biblioteke koja ima sasvim solidne resurse na engleskom jeziku, pa do mentora i osoblja biznis škole kao i čitavog univerziteta koje je izuzetno prijateljski nastrojeno i spremno da pomogne.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobio sam stipendiju kineske vlade, tj. China Scholarship Council-a, koji je vladino telo za dodelu stipendije. Oni sarađuju sa našim Ministarstvom prosvete i Ministarstvom spoljnih poslova, koji krajem svake godine raspisuju konkurse, biraju naše studente, i predlažu ih CSC-u odnosno kineskoj vladi. Stipendija koju sam dobio pokriva školarinu, troškove nastavnog materijala (biblioteke, knjiga, kopiranja i štampanja meterijala), zdravstveno osiguranje, smeštaj u domu za strane studente, kao i mesečne troškove života.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Dobijanja vize je izuzetno jednostavno. Uz potvrdu o prijemu na studije, u kineskom konzulatu se dobija ulazna viza, koja je jednokratna. Po dolasku, kancelarija za internacionalnu saradnju organizuje prijavu za boravišnu vizu koja se dobija automatski na period studija (u mom slučaju inicijalno 3 godine). Sa tom boravišnom vizom može se neograničeno ulaziti i izlaziti iz Kine, i boraviti bez ikakvih problema.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj je obezbeđen od strane Donghua Univerziteta, na samom kampusu. U pitanju je dom za strane studente, sa sobama koje su sasvim solidno opremljene (nameštaj, klima, TV, frižider, priključak za ADSL internet). Kao stipendisti, smeštaj mi je obezbeđen besplatno.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Pošto sam stipendista, imam obezbeđen smeštaj, zdravstvenu zaštitu i dobijam mesečni living allowance, dosta dobar deo troškova mi je pokriven. Međutim, avionska karta do Srbije košta minimalno 700 evra, pa naviše (u zavisnosti od promocija, perioda putovanja, avio kompanija kojom se ide), što je značajan trošak ako želiš da ideš kući 1 ili više puta godišnje. Nadalje, naviknuti na evropski način života, stranci imaju malo veće prohteve od prosečnog Kineza, tako da imamo i veće troškove. Mislim da je neki donji minimum za život u Kini oko 600 evra mesečno, ako nemaš stipendiju kineske vlade. Za lagodniji život je potrebno oko 1000.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Predavanje engleskog je uvek dobra opcija, jer je solidno plaćen posao. Osim toga, asistiranje na fakultetu može biti takođe dobar posao, kao i rad na različitim projektima, kojih ima jako puno. Po završetku studija, smatram da nije veliki problem naći posao u mnogobrojnim multinacionalnim kompanijama koje imaju predstavnistva u Šangaju, kao i u većim i uspešnijim kineskim kompanijama koje teže da se probiju na internacionalna tržišta (u tom slučaju znanje kineskog jezika je neizostavni preduslov).

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život je sasvim dobar. Kinezi su druželjubivi, žele da komuniciraju sa strancima, pomognu ako je potrebno. Stranaca u Šangaju i većim gradovima u Kini ima dosta, tako da je moguće naći prijatelje iz puno zemalja, iz celog sveta. Kulturnih dešavanja u Šangaju, sportskih događaja, turističkih mesta, svega toga ima na pretek, tako da se može voditi bogat život.

Drugi utisci o toj zemlji

Kina je velika zemlja koja ima puno toga da ponudi. Puno turistički primamljivih mesta, od velikih istorijskih znamenitosti do prirodnih lepota, koja se uz relativno male troškove mogu posetiti. Narod je generalno druželjubiv i srdačan prema strancima, zemlja je sigurna, sa niskom stopom kriminala. Život u većim gradovima može biti sasvim ugodan za strance, uprkos kulturnim razlikama i problemima koji ponekad mogu nastati, ali uz dobru volju neće predstavljati veliki teret.