Prijemni.rs
Maturang
  • Kipar, Larnaka - Postdiplomske studije, slikarstvo


Mesto odakle dolazim:
Novi Sad
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Kipar, Larnaka
Svrha boravka:
Postdiplomske studije, slikarstvo
Institucija pri kojoj radim:
Cyprus College of Art
Dužina boravka:
1 godina

Opis studijskog programa

Program je dobar za postdiplomce, jer je fakultet u saradnji sa engleskim univerzitetom, pa postoji mogucnost razmene i usavrsavanja na fakultetu u Northampton-u. Na Kipru se dobija sopstveni studio za rad i mogucnost da se izabere jedan od dva kampusa- u Pafosu ili Larnaci. Sto se stvaralastva tice, imate slobodu da radite sve sto pozelite. Ukoliko zelite da odete na redovne studije, ne bih preporucila, jer je citav koncept predavanja suvise liberalan (citaj- neprofesionalan), pa ukoliko vec niste stekli osnovno znanje na nekom od nasih fakulteta, ovde necete nista ni nauciti.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Ne postoji stipendija. Svi studenti placaju.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Kada se dobije poziv od fakulteta, nema nikakvih problema, s tim sto se ipak trazi gooomila dokumentacije jer jos nismo u evropskoj uniji.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Ono sto je bilo dobro prosle godine, to je studentski smestaj koji je bio obezbedjen od strane fakulteta. Ove godine, studenti placaju sami-ili fakultetu (oko 280 eura mesecno za hostel zakupljen od strane istog) ili nalaze privatan smestaj.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

SKUP! Srpske cene x5!

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Do aprila ove godine nije bilo moguce za sve koji ne pripadaju evropskoj uniji, medjutim usvojio se novi zakon. Sada, ako ste student, imate pravo da radite 30 sati nedeljno. S obzirom na to da se u poslednjih par godina doselio iznenadjujuc broj imigranata (znaci- jeftina radna snaga), tesko se nalazi dobro placen posao. Imate prednost ukoliko znate ruski (podrazumeva se odlicno znanje engleskog), grcki i nije toliko bitan (ko bi rekao?!?).

Kako ocenjuješ društveni život?

Kipar je postao neverovatno internacionalan u poslednjih par godina, pa je drustveni zivot veoma bogat, stalno imate priliku da se upoznajete i budete u kontaktu sa ljudima iz razlicitih kultura.

Drugi utisci o toj zemlji

:)) Ljudi su topli i gostoljubivi, mentalitet slican nasem, pa nema kulturoloskog soka. Prijatelji se lako sticu i ako vam zatreba pomoc, uvek cete je dobiti. Ovo je mesto gde sa ponosom mozete reci da dolazite iz Srbije. Sve najlepse.:))

Ostali komentari i preporuke

Treba otici. Sve u svemu, divno iskustvo.