Prijemni.rs
Maturang
  • Luksemburg - Master studije i praksa


Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Luksemburg
Svrha boravka:
Master studije i praksa
Institucija pri kojoj radim:
Luxembourg School of Finance
Dužina boravka:
1.5 godina

Opis studijskog programa

Professional Master in Wealth Management na Luxembourg School of Finance pri Fakultetu za pravo, ekonomiju i finansije, Univerziteta u Luksemburgu. Program je sjajan jer kombinuje oblasti finansija, poreskog prava i vestina za buduce poslove u oblasti privatnog bankarstva i investicionog savetovanja. Sam program je veoma jedinstven i inovativan sa mnostvom predmeta u obasti alternativnih investicija, islamskih finansija, investicija u umetnine... pored tradicionalnih oblika investiranja, koji se retko gde mogu naci kombinovani u jedan studijski program, i u potpunosti u skaldu sa zahtevima trzista rada. Takodje u okviru programa je studijski boravak u Singapuru, kao i placena praksa u jednoj od banaka/investicionih fondova u Luksemburgu, u cijem nalazenju Skola pomaze i ima odlicne kontakte sa svim svetski poznatim igracima. Pored toga Skola obezbedjuje i industy mentor-a sa kojim imate sastanke kako bi dobili prakticna znanja. Link za program je http://wwwen.uni.lu/formations/fdef/master_in_wealth_management

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Da. Škola nudi dva vida stipendija Merit and Need i Special Category Scholarship, koje umanjuju školarinu, a takodje po prijemu na program možete aplicirati za Non-EU stipendije koje dodeljuje Univerzitet (2100 eur po semestru).

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Veoma jednostavno, nije nam potrebna viza već se direktno šalju dokumenta Ministarstvu spoljnih poslova Luksemburga, koje u roku od nekih 10-ak dana izdaje Autorizaciju za boravak (nema troškova apliciranja), koju kada dodjete pretvarate u Residence permit

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Studentski dom, Univerzitet ima studentske domove, koji su u većini slučajeva podeljeni u stanove sa 3-5 soba sa ili bez kupatila, i zajedeničkim dnevnim boravkom i kuhinjom, a postoji i jedan sa garsonjerama. Dom u kome sam ja, je i više nego dobar :)

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Luksemburg je skup, ali kada ste student imate niz povlastica, tako npr mozete koristiti studentske kantine u kojima je obrok oko 4 eur, a semestralna karta za prevoz 37 eur. Takodje u nekim restoranima i barovi postoje popusti za studente.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Da. U skaldu s nacionalnom regulativom Non-EU studenti imaju pravo da rade 10 sati nedeljno, i tokom raspusta puno radno vreme (Univerzitet ima job portal za stduentske poslove). Takodje u okviru master programa je obavezna praksa od (min 3 max 10 meseci) koja je plaćena (od 800 do 2000 eur/mesečno plus hrana). Po dobijanju njihove diplome dobija se pravo na radnu dozvolu na 2 godine.

Kako ocenjuješ društveni život?

Interesantno, Univerzitet organizuje mnogobrojne aktivnosti od škola jezika, sporta, umetnosti do studentskih žurki, koncerta.... Takodje tu su i mnogobrojni pubovi i barovi, tako da ako nadjete interesantno društvo neće biti dosadno. A naravno ako se uželite zvuka rodnog kraja, tu su i naši lokali :) Još jedna prednost Luksemburga je blizina okolnih država, tako možete otići u jednodnevni obilazak Brisela, Kelna ... ili vikend u Parizu, Holandiji, Frankfurtu ...

Drugi utisci o toj zemlji

Šta reći, najbogatija zemlja EU, zemlja bankarstva i fondova kao i EU institucija. Jakooooo multikulturna sa velikim brojem ljudi sa svih strana sveta, tako da se nikada ne osećate kao stranac. Što se jezika tiče, engleski je dovoljan i za studije i za posao i za svakodnevni zivot. Zvanični jezik administracije je francuski, a medija nemački, tako da je njihovo znanje dobrodošlo.

Ostali komentari i preporuke

Preporučio bih svakom ko je zainteresovan za finansije, bankarstvo ili evropsko pravo. Mala zemlja sa ogromnim mogućnostima, ja sam više nego zadovoljan.