Prijemni.rs
Maturang
  • Sliema - Kurs Engleskog Jezika


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Sliema
Svrha boravka:
Kurs Engleskog Jezika
Dužina boravka:
5 meseci

Opis studijskog programa

Kurs engleskog jezika, 16 nedelja, 30 časova nedeljno. Priprema za CAE ispit.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Nisam imao nikakvu finansijsku pomoć.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Nije potrebna viza ukoliko boravite do 90 dana. Ukoliko želite da produžite boravak duže od 90 dana treba da priložite finansijske garancije/dokaze o mogućnosti finansiranja vaš boravka u celosti. Npr. bankovni račun vaših roditelja, ili njihova primanja i sl. Ili ukoliko imate stipendiju možete i to da prikažete. Važno je da prikažete da imate oko 49 EUR po danu tokom celog vašeg boravka. Ovo naročito važi kad pravite vizu za boravak duži od 90 dana. Mada iako planirate boravak bez pravljenja vize, vrlo je verovatno da će vam pri ulasku na Maltu - na aerdromu, zatražiti da prikažete dokaz o nepohodnim novcanim sredstvima predviđenih za vaš boravak. Meni su to tražili da prikažem kad sam stigao na Maltu.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Preko interneta, web site : http://housing.justlanded.com/en/Malta/1 zatim pogledajte u sekciji za smeštaj šta vam treba, bilo shared flats, apartments ili sl. Nikako ne idite na Maltu, a da niste prethodno obezbedili za sebe neki smeštaj jer ovde zna biti vrlo teško naći dobar smeštaj, naročito u letnjoj sezoni. Ne slušajte priče da možete naći smeštaj kad stignete tako sto ćete videti nekakav oglas na ulici i sl.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Život je ovde znatno skuplji nego u Srbiji, naročito ukoliko plaćate komunalije: struju, vodu i sl. Što se tiče hrane, ukoliko sam sebi spremate hranu možete znatno povoljnije da prođete, mada je hrana na Malti uopšteno skuplja nego u Srbiji - u Beogradu npr. Standardna jela/obroci po restoranima su najmanje od 6/7 EUR pa nadalje. Ceo obrok u restoranima je najmanje 10 EUR, ukoliko je restoran na istknutijim mestima cene su od oko 15 EUR pa nadalje. Takođe, pića - alkoholna ili bezalkoholna su znatno skuplja nego li kod nas u Srbiji : vino (0.75l) u restoranima je od 5/6 EUR pa nadalje; pivo od oko 2-5 EUR. Bezakoholna pića, kafe, sokovi od oko 2 -3 EUR. U noćnim klubovima cene pića su dodatno skuplje, npr. časa vina od 3-6 EUR, alkoholni kokteli od 5-9 EUR. Cena karte u gradskom prevozu je 50 eurocenti-jedan pravac, može se kupiti sedmicna karta ili mesečna, izađe povoljnije u tom slučaju. Cena karte za krstarenje varira od kompanije do kompanije, zavisno od sezone, potražnje i sl. tu nekad možete da se i cenjkate.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Nažalost ne postoji nikakva mogućnost ukoliko niste iz neke od EU/EEA zemalja. Poslodavci jednostavno neće da zapošljavalju radnu snagu van EU jer je procedura vrlo rigorozna, uz to ovde oni za to nemaju potrebe jer imaju dosta radnika iz novih članica EU, kao npr. Rum. i Bug. koji rade za niže dnevnice. Takođe ni na "crno" da se zaposlite nema baš velike šanse, možda eventualno na građevini za nižu dnevnicu, ali opet i tu ima dovoljno radne snage u ponudi. Pretpostavljam da na Malti možete naći posao ukoliko imate profesiju/zanimanje koje je ovde vrlo traženo.

Kako ocenjuješ društveni život?

Malta iako kao malo mediteransko ostrvo ima vrlo razvijen društveni život, naročito u letnjoj sezoni. Uglavnom su to okolna putovanja/krstarenja i noćna dešavnja - čuveni Paceville - deo grada u kome se uglavnom održavaju sva noćna dešavanja. Paceville nikako nije preporučljivo za mlađe od 18 godina. Za mlade, ali kao što rekoh ne previše mlade :) Malta je vrlo interesantna naročito za neko kraće vreme boravka (2-4 ili 8 nedelja) više od toga može postati dosadno. Malta je ipak malo mesto i sve možete da obiđete, posetite i vidite za vrlo kratko vreme boravka.

Drugi utisci o toj zemlji

Lepa stara mediteranska arhitektura, narošito crkve/katedrale, i naravno Valletta kao najbolji primer pomenutog. Mlatežani su vrlo prijatni ljudi, kao južnajci imaju sličan temperament i sistem vrednosti nama s brdovitog Balkana, stoga nećete imati kulturni šok :) Jedini aspekt koji kvari utisak o ostrvu je nedostatak - bolje reči nemanje plaža. Imaju samo par peščanih plaža, ali su one razbacane po ostrvu tako da nisu pristupačne za češće posete, naročito leti su prepune. Ostale plaže se baš ne mogu nazvati plažama, to su vise kamenite obale - više ili manje prilagođene. U tom aspektu Grčka, Turska, Tunis i Egipat, Hrvatska su mnogo bolji i lepše. (Naročito za malu decu Malta nije baš najbolje mesto za boravak na moru, najviše zbog vrlo loših plaža).  Letnji meseci znaju biti izuzetno vreli, maj. sept. okt. i nov. su najlepši i najprijatniji za boravak na ostrvu.

Ostali komentari i preporuke

Za one koji planiraju da idu zbog kursa Engleskog jezika kao sto sam ja išao, u tom slučaju ja bih možda radije preporučio neku drugu zemlju gde je Engleski prvi jezik. Ovde na Malti Engleski nije prvi jezik, vec Malteški - koji je semitski jezik, tako da većina Maltezana prica Engleski ali ne tako dobar Engleski kao što ga pričaju oni kojima je to maternji-prvi jezik. Plus, Maltežani imaju vrlo karakterističan izgovor pa se desi često da ih ne razumete najjasnije kad pričaju Engleski. Obrazovaniji i mlađi ljudi pričaju mnogo bolje, ali generalno Maltežani ne pričaju dobar Engleski - imate utisak da pričaju Engleski na srednjem nivo znanja. Mada ovo nije samo moje utisak već i ostalih ljudi/studenata sa kojima sam razgovarao. Takođe, ovo sam često čuo od mojih nastavnika u školi, a koji su (pravi) Englezi koji rade ovde. Ukoliko se ipak odlučite za Maltu, gledajte da nađete dobre, registrovane škole na sajtu malteškog minist. obrazovanja: http://www.education.gov.mt/edu/schools/english_language.htm Pre nego se odlučite za neku školu, najpre ih pitajte da li imaju tip kursa koi vam treba, koliko je broj studenata u učionici/grupi max. i min. ( naročito preko leta pojedine škole primaju više studenata nego što mogu zaista da imaju ). Takođe pitajte da li škola smanjuje časove ukoliko se desi da ste sami u grupi, to se meni desilo. Ja sam uzeo pripremni kurs za CAE te sam bio jedini student u školi koji ima taj tip kursa odnosno bio sam sam grupi tako da su mi smanjili časove za 50% iako sam platio punu cenu, tj. umesto 30 nedeljno časova imao sam 15 časova. Nažalost ovo je pravilo kod većine škola - tako da se raspitajte dobro pre nego što bilo šta uplatite jer posle ne vraćaju novac. Ipak je to sve biznis. Sve najbolje škole engleskog su u gradu Sliema, stoga gledajte da nađete smeštaj u ili oko Slieme, blize škole koju odaberete, (zapravo sva dešavanja su u Sliema, to je praktično centar ostrva, a ne Valletta). Ukoliko se spremate za ESOL ispite ja bih vam preporučio školu Inlingua, inlinguamalta.com.  Vrlo dobra škola za pripremanje svih vrsta ispita. Ja sam najpre bio u English Language Academy, ali su loše organizovani za ispite. Čuo sam od drugih studenata da je IELS skola takođe vrlo dobra, ali lično nema iskustva; isto sam čuo za školu AM language studio od kolega koju su prešli tamo.