Prijemni.rs
Maturang
Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Keln
Svrha boravka:
studije
Institucija pri kojoj radim:
Univerzitet u Kelnu
Dužina boravka:
3 godine

Opis studijskog programa

Moj studijski program je stara nemačka diploma koja je po svojoj strukturi i trajanju na kraju potpuno ekvivalentna masteru. Pošto je stari sistem male diplome (2 godine) i glavnog dela studija (3 godine) zamenjen Bachelor-Master sistemom, prilažem program master studija Fakulteta ekonomskih i društvenih nauka Univerziteta u Kelnu. Uslovi studiranja su odlični, uprkos tome što je Univerzitet relativno masovan. Studije su koncipirane tako da prate razvoj naučnih istraživanja, veoma su aktuelne i posvećene studentima koji žele da nastave da se bave naukom. Takođe je vrlo dobro ostvarena veza sa praksom kroz delove ispita, seminara i naravno gostovanja predstavnika za studente zanimljivih firmi.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Stipendija koju dobijam tokom čitavog trajanja studija je vezana za studije ekonomskih nauka u Kelnu i inženjerskih nauka u Ahenu. Stipendija pokriva troškove života, stanovanja, školarinu, nabavku laptop računara i program razvoja menadžerskih sposobnosti kroz seminare, posete kulturnim događanjima itd. S obzirom na ekskluzivnost ovakvog programa, stipendija se dobija kroz naporan proces selekcije koji se završava assessment centrom u Kelnu, nekoliko meseci pred planirani pocčtak studija. Takođe su pokriveni troškovi zdravstvenog osiguranja. (Vidi konkurs na znanje.infostud.com)

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Viza koju sam dobio je morala u roku od par meseci da se u Nemačkoj "pretvori" u dozvolu boravka. Dobio sam je preko reda, zahvaljujući tadašnjem učešću DAAD-a u programu.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj sam obezbedio uz pomoć Centra za međunarodne odnose (ZIB) svog fakulteta u Kelnu. Pri univerzitetu radi služba koja se bavi stanovanjem, sa kojom student potpisuje ugovor o iznajmljivanju stana/sobe u studentskom domu. Domovi su odlični.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Hrana je relatvino jeftina, skupe su usluge, koje student u stvari ni ne mora da koristi. Postoji let Germanwings-a iz Kelna za Beograd 3-4 puta nedeljno, tako da moze da se leti i za 100-150 evra do Srbije.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Program sadrži prakse u nemačkim kompanijama, obično u Nemačkoj. Fondacija pomaže u pronalaženju zaposlenja u sopstvenoj zemlji, jer je cilj programa povratak školovanih u inostranstvu.

Kako ocenjuješ društveni život?

Odlčno. Lako se sklapaju poznanstva, imam puno prijatelja. Studentski život u Kelnu je odličan!

Drugi utisci o toj zemlji

Nemačka je uređena zemlja sa infrastrukurom za udoban život čak i sa studentskim standardom. Otvorena je za strance kojih ima sve više na univerzitetima.