Prijemni.rs
Maturang
Mesto odakle dolazim:
Novi Sad
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Hamburg
Svrha boravka:
Praksa
Institucija pri kojoj radim:
GFA Consulting Group
Dužina boravka:
4 meseca

Opis studijskog programa

Stipendijski program nemačke privrede (kod nas poznat kao dr Zoran Đinđić); http://www.stipendienprogramm.org/ Izuzetan profesionalizam i organizovanost.

Prijava se sastoji iz tri koraka: prvo je on-line prijava preko zvanične internet stranice. Nakon toga se izbor sužava i ide se u drugi krug (ukoliko ste imali sreće da prođete prvi), gde se ima intervju lično u Beogradu sa predstavnicima stipendijskog programa. Potom se pravi lista za uži izbor, gde firme koje obezbeđuju praksu imaju intervju sa kandidatima. Ovaj intervju se može obaviti lično ili telefonom. Tek nakon toga se donosi odluka o dodeli stipendije i odlasku na praksu. Odabir je dosta strog, selekcija traje relativno dugo, ali je ovo najozbiljniji i najbolji program prakse na kojoj sam učestvovao, tako da je to razumljivo. Pre samog odlaska u Nemačku, za sve buduće stipendiste je organizovan kurs jezika u Beogradu, kao i mnogobrojna predavanja koja koriste budućoj praksi.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Obezbeđen je smeštaj, prevoz Srbija - Nemačka (povratna avionska karta Beograd- Berlin, kao i karta od Berlina do mesta prakse), zdravstveno osiguranje i džeparac od 500 evra. Pojedine firme su plaćale dodatnu praktikantsku platu, kartu za gradski prevoz, obezbeđivale hranu... Prvo navedeno je garantovano svim učesnicima programa, a sve preko toga zavisi od same firme i prakse se ne mogu međusobno porediti, što se toga tiče. U mojoj firmi sam dodatno imao kartu za gradski prevoz, što je bila značajna ušteda.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Krajnje jednostavno, organizacioni tim se pobrinuo za sve.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Firma mi je pronašla smeštaj.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Hamburg je posle Minhena najskuplji grad u Nemačkoj. Od 500 evra koje sam dobijao mesečno, oko 300 je odlazilo na hranu, a 200 na ostale troškove. Pošto se radi po ceo dan, ostatak novca se troši vikendom - 4 vikenda u mesecu, znači 50 evra po vikendu. Imate izbor: da li izaći, otputovati negde ili kupiti sebi nešto. Što se tiče cena:

Hrana - hleb, meso, voće i povrće su skuplji, riba je jeftinija, mlečni proizvodi koštaju isto;

Odeća i obuća - jeftinija je u Nemačkoj;

Kozmetika - jeftinija ili ista cena;

Putovanja - hm, dosta teško oceniti, karte za kraće relacije su jeftinije kod nas, ali Nemačka železnica ima veliki broj ponuda tako da se može zaista lako i jeftino putovati, a tu je i autostopiranje, dakle, ako gledamo odnos cena i kvalitet (što isto važi i za smeštaj), opet je Nemačka u prednosti;

Elektronika - skuplja u Nemačkoj;

Restorani - skuplji nego kod nas, ali se mogu pronaći povoljni bifei i imbisi (posebno sa azijskom hranom) ili riblje pijace;

Izlasci -  neuporedivo skuplji u Hamburgu, ali ujedno i bolji

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Ne.

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život je fenomenalan. Stereotip o hladnim Nemcima je samo delimično tačan. Suzdržani su samo prema novim osobama koje su tek upoznali, mada kada prođe određeno vreme postanu pravi prijatelji uvek spremni na pomoć. U firmi postoje organizovane sportske aktivnosti (fudbal i odbojka) kao i zajednički odlasci na večere. Grad je veličine Beograda i živi 24/7, ima puno stranaca i studenata, samo jedan izlazak uveče je dovoljan da upoznate nekoga.

Drugi utisci o toj zemlji

Izuzetno iskustvo koje bih svakom preporučio. Posle upoznavanja sa nemačkom poslovnom kulturom je teško vratiti se na bilo šta drugo. Radi se od 9-18h, izuzetno su korektni, tačni i profesionalni i od vas se očekuje isto. To ne znači da im je potreban radnik robot, ima se vremena i za kafu, trač partiju sa kolegama, Facebook, ali posao ne sme da trpi. Sve vam je dozvoljeno dok svoja zaduženja obavljate pravovremeno i profesionalno. Nije sramota reći ne znam, tako da pitajte sve što nije jasno i uvek će vam neko pomoći i izaći u susret. Kolege su otvorene, prijateljski nastrojene, radna klima je odlična! Treba ovu priliku ozbiljno shvatiti, jer možete puno da naučite, da steknete puno kontakata i da se usavršite na ličnom i na profesionalnom polju. Takođe, za slobodno vreme postoji neverovatan broj mogućnosti. Sport, ustanove kulture, izlasci... Za sve postoji ogroman izbor, mnogo veći nego u Srbiji. Noćni zivot je među najboljim u Evropi, posebno za one koji vole elektronsku muziku. Grad odiše otvorenošću i tolerancijom.

Ostali komentari i preporuke

Svakome najtoplije preporučujem učešće na ovom programu!