Prijemni.rs
Maturang
  • Münster - Studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Münster
Svrha boravka:
Studije
Institucija pri kojoj radim:
Westfälische Wilhelms-Universität Münster
Dužina boravka:
5 godina

Opis studijskog programa

http://www.uni-muenster.de/de/ Uslovi su odlični, ali samo za one koji stoje dobro sa finansijama.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Nisam je imala. Bila sam stipendista Srbije ceo život. Ali od trenutka kada sam došla ovde, izgubila sam pravo na sve stipendije.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Očajno, 5 dana čekanja u redu ...

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Potrefilo se da baš u gradu u kome studiram imamo neku rodbinu. Pa sam kod njih, inače ovde se sve nađe preko: http://www.nadann.de/ (stan, posao, vodič kroz razna dešavanja, izlasci, itd.)

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Jako skup. Mada je korespodentno velikim primanjima. Koja ljudi ovde zaista imaju. Ja radim u filharmoniji ovde. I kao praktikant imam jako velika primanja (za naše pojmanje) i i više su nego dovoljna za život. Dakle, ukoliko se nađe i \"vikend\" posao, može fino da se živi.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoji dosta mogućnosti, mada, ne znam kako je za druge branše. ali MUZIKA, konkretno violina, donosi velike mogućnosti.

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život je loš. Srećom ima dosta stranaca koji su ovde sa istim ciljem- studije. Inače, nemci kao nemci.... Jako asocijalni, i operisani od društvenog života. Govorim o većini koju poznajem, naravno.

Drugi utisci o toj zemlji

Osim turistički, ili u svrhu studiranja (u ovom slučaju isto što moguće kraće) NE preporučujem ovu zemlju. Krucijalne razlike između njihovog i našeg mentaliteta su nezaobilazne. Lično nikome ne bih poželela da ovde živi.

Ostali komentari i preporuke

Ali sve ove kritike gore navedene ne umanjuju činjenicu da je Nemačka centar Univerziteta, i uopšte studiranja na svim poljima u Evropi, i uopšte. Zato - go for it! But after go back :) Pozdrav!