Prijemni.rs
Maturang
  • Bielefeld - doktorske studije


Mesto odakle dolazim:
Bor
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Bielefeld
Svrha boravka:
doktorske studije
Institucija pri kojoj radim:
Istrazivacka skola Education and capabilities
Dužina boravka:
3 godine

Opis studijskog programa

Interdisciplinarne studije koje imaju u fokusu kako primeniti "capability approach" u istrazivanju obrazovanja i socijalne zastite. To je kratkorocan program koji finansira pokrajina NRW i zavrsava se u septembru 2013. Medjutim na Univerzitetu u Bielefeldu postoji mnostvo drugih internacionalnih programa i vredi pogledati: http://www.uni-bielefeld.de

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Svaki doktorant škole dobija mesečnu stipendiju koja pokriva sve troškove života a ako se čovek lepo organizuje, može čak i da uštedi (direktor škole se trudio da naročito studentima iz inostranstva obezbedi najveću moguću školarinu a da se ne plaća porez). Pored toga, za potrebe istraživanja i rada imamo poseban fond iz koga se pokrivaju studijski boravci (ja sam provela mesec dana u Finskoj na jednom institutu), konferencije i mnogo toga....

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Bez problema. Prvo sam dobila studentsku vizu u Srbiji koju sam onda ovde priložila kako bih dobila boravišnu dozvolu. Ona se izdaju najduže na dve godine i onda se produžava. Potrebna je potvrda iz škole da sam upisana, da imam stipendiju i zdravstveno osiguranje. S obzirom da sada izdaju kartice (umesto nalepnice u pasošu kao što je bilo ranije) procedura traje bar 4 nedelje pa vredi početi na vreme.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Prvi smeštaj nam je obezbedila škola u saradnji sa kancelarijom za medjunarodnu saradnju univerziteta (njih uvek treba kontaktirati). To je bio tzv. WG (Wohnungsgemeinschaft) gde svako ima svoju sobu ali se zajednički koriste kupatilo i kuhinja. Iako je smeštaj bio odličan ja sam posle našla drugi stan koji delim sa verenikom i sasvim je ok.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Hrana je ovde jeftina, smestaj nije jako skup (ali u odnosu na Berlin na primer, jeste). Sve u svemu, moze sasvim lepo da se zivi. Ja posecujem roditelje u Srbiji bar dva do tri puta godisnje i pored toga mogu da putujem (skromno po hostelima, ali se putuje).

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Pa ne postoje administrativni razlog, može se, ali s obzirom na stipendiju nema potrebe. Bolje je fokusirati se na završetak doktorata koji je već dovoljno naporan :)

Kako ocenjuješ društveni život?

Internacionalan i fenomenalan! Družimo se često i nemoguće je biti usamljen.