Prijemni.rs
Maturang
  • Oslo - Interdisciplinarne magistarske studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Oslo
Svrha boravka:
Interdisciplinarne magistarske studije
Dužina boravka:
Dve godine.

Opis studijskog programa

Organizovane od strane tri univerziteta: Oslo (Norveška), Tampere (Finska) i Aveiro (Portugal). Tri semestra predavanja, četvrti semestar izrada magistarske teze. Postoji i sličan program koji se sve vreme odvija na Univerzitetu u Oslu, s tim što postoji mogućnost studijskih boravaka u Japanu, Australiji, Francuskoj itd. Uslovi su veoma dobri: motivisani i kvalitetni profesori, organizacija seminara i stručnih diskusija, gostujući profesori iz celog sveta, dostupnost literature. Ocenjivanje smisleno (uglavnom pisanje eseja, testovi iz metodologije i statistike).

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Budući da je program deo Erasmus Mundus programa, studenti iz SCG mogu da dobiju stipendiju koja je fiksna (ukupno 18000 evra godišnje) i pokriva sve troškove života. Ovo se odnosi na program koji organizuju tri univerziteta Takođe, za program koji se organizuje samo na Univerzitetu u Oslu, postoji mogućnost stipendije Kraljevine Norveške, u okviru tzv. Quota programa. Visina stipendije jednaka je zajmu koji norveški studenti dobijaju tokom studija i iznosi 10000 evra godišnje.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Bez većih problema. Ukoliko postoji sva dokumentacija od strane univerziteta, dobijanje vize traje mesec dana i nije uopšte komplikovano, u poređenju sa drugim zemljama.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj se obezbeđuje preko univerziteta u jednom od dva studentska doma koja su otvorena za strane studente.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Skuplji nego u Srbiji. Najveće razlike se odnose na društveni život. Uz gore navedene stipendije nije problem snaći se, ukoliko se novac ne rasipa.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Za sada ne znam.

Kako ocenjuješ društveni život?

Postoje različite aktivnosti posvećene stranim studentima ili uopšte studentima. Bitna razlika da je društveni život u smislu izlazaka veoma skup i da je vremenski pomeren unazad. Izlazi se i vraća kući ranije.

Drugi utisci o toj zemlji

Nije tako strašno hladno kao što se misli. Sređena zemlja ali ne sterilna.

Ostali komentari i preporuke

Dobro se raspitati oko priznavanja diploma i akreditovanosti univerziteta i programa pre upuštanja u bilo kakvo studiranje u inostranstvu.