Prijemni.rs
Maturang
  • Trondheim - studije - master


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Trondheim
Svrha boravka:
studije - master
Institucija pri kojoj radim:
NTNU
Dužina boravka:
2 godine

Opis studijskog programa

Program je Msc in Sustainable Artchitecture, sajt www.ntnu.edu Na sajtu piše kako je program u saradnji sa nekim istraživačkim centrima, kompanijama, itd, pa sam ja mislio da ću lako naći posao preko faksa - to nije tačno (da neko ponudi posao studentima). Ja sam sada na razmeni u Stokholmu, na KTH. Bio sam i u kratkoj poseti AA školi u Londonu i mogu reći da je NTNU dobra škola!

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Školovanje u Norveškoj je besplatno, ali život je jako skup. Trondheim (grad u kom je škola) je zvanično proglašen za najskuplji grad na svetu. Možete se prijaviti za stipendiju norveške vlade - quota. Ta stipendija je preko 1000 evra mesečno što lagano pokriva sve troškove. ALI, ako se prijavite za upis kao stipendista i ne prime vas, ne možete se upisati ni kao \"samo-finansirajuci student\", bar ne iste godine.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Jedini poblem je sto morate imati pare na računu, i to u Norveškoj banci, tako da nema muvanja. A iznos je preko 10.000 evra. Te pare niko neće uzeti i možete trošiti kako hoćete, njima je samo bitno da znaju da imate da pokrijete svoje troškove. (ako ste quota stipendista, onda nema potrebe, jer norveška vlada garantuje da će redovno uplaćivati pare)

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Kao master studentu garantovan vam je dom.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

400 evra dom + 300-400 evra život (uz stiskanje) i ja bih dodao 100 evra za izlaske, pića, itd.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Na vizi piše da je dozvoljeno raditi 20 sati nedeljno. Međutim, ako ne znate norveški - teško... Ali ne i nemoguće. Neki momak iz Beograda je tražio posao 3 meseca (svaki dan poslepodne delio CV-e) i na kraju našao u McDonalds-u. Plata je 15 evra po satu (minimalac).

Kako ocenjuješ društveni život?

U zavisnosti od toga ko se kako snađe.

Drugi utisci o toj zemlji

Jako prijatan narod, i jako lep i opušten život To sam shvatio kada sam se vratio u Srbiju. Mada, dosadno... I naravno, Norveška - loše je vreme!