Prijemni.rs
Maturang
  • Lodj - stručno usavršavanje


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Lodj
Svrha boravka:
stručno usavršavanje
Institucija pri kojoj radim:
Arhitektonski biro
Dužina boravka:
2 meseca

Opis studijskog programa

Organizacija IAESTE mi je omogućila praksu u Poljskoj, u prelepom gradu Lodju. Konkurisala sam u toku 1. godine master studija, i nakon svih položenih ispita iz te godine, otputovala sam na stručno usavršavanje. Organizacija je obezbedila smeštaj, studentski dom, pronašla arhitektonski biro u kojem sam radila, i mnogobrojna putovanja u ostale gradove Poljske.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobila sam platu, koju je omogućio Univerzitet u Lodju, koja je iznosila 1000 zlota, što je oko 250e, za mesec dana. Od te sume, morala sam da izdvojim 60e za smeštaj u domu, ostalo je potrošeno na hranu i izlaske. Putovanja sam finansirala sama, što znači da plata svakako nije dovoljna da pokrije sve troškove, ali na to sam bila i upozorena od strane IAESTE-a pre nego što sam prihvatila praksu.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Srećom, posedujem pasoš Evropske unije, tako da mi viza nije bila potrebna. Ali iskustva kolega koji su takođe putovali na slične prakse nisu strašna, jer je sve mnogo lakše završiti kada se ide preko pomenute organizacije.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

IAESTE je obezbedio smeštaj u studenstkom domu. Tu su bili smešteni praktikanti iz celog sveta, koji su došli na usavršavanje u Lodj. Smeštaj je jako lep, sobe su dvokrevetne, postoje razne sale za okupljanja, druženje i zabavu.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Poljska je u cenama slična našoj zemlji, neke stvari su čak i jeftinije. Hrana je dosta jeftinija, postoje mnogi hipermarketi u samom centu grada. Rent-a-car je izuzetno jeftin, a usluga je odlična. A sve karte za vozove i autobuse sam kupovala sa popustima uz ISIC karticu, koju mi je takodje IAESTE org. sredila.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Verujem da jeste moguće.

Kako ocenjuješ društveni život?

Poljska je zemlja jako slična našoj, dinamična i ima veoma interesantan društveni život. Poljaci su zanimljiva nacija, gostoljubivi su i izuzetno druželjubivi. Mnogo piju :) A kada vam zatreba bilo kakav vid pomoći, rado će da pomognu.

Drugi utisci o toj zemlji

Gradove Poljske svakako treba obići. Poznato je da su i oni imali burnu istoriju, koju naravno čuvaju u sećanju i prezentuju je turistima na razne načine. Krakov je definitivno ostavio najjači utisak na sve nas, praktikante, zbog Aushwitzs logora i rudnika soli. Varšava je prelepa, ali je dosta skuplji život u tom gradu. Obala je takođe jako lepa i uređena, prelepi gradovi su locirani upravo tamo, poput Gdanjska, Sopota i Gdinje. A za fomiranje potpune slike o ovoj zemlji potrebno je posetiti i mnogobrojne istorijske gradove, od kojih je Torun posebno zanimljiv.

Ostali komentari i preporuke

Ako planirate da posetite Poljsku, budite spremni da će vas vreme iz dana u dan izluđivati... Ujutru ume da bude jako hladno, preko dana pretoplo, i odjednom nastane oluja.