Prijemni.rs
Maturang
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Vroclav
Svrha boravka:
praksa
Institucija pri kojoj radim:
Ekonomski fakultet
Dužina boravka:
mesec dana

Opis studijskog programa

U pitanju je volonterska praksa preko AIESECa. Dobio sam posao u hospicijumu, to je kao dom za stare osobe sa teskim bolestima. Uz posao isli su placen smestaj u studentskom domu i rucak radnim danima (a uz to, posto hospicijum drzi monaski red Bonifratrov, imali smo besplatan izlet u planine gde smo spavali i jeli za dzabe :) )

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Nisam dobio finansijsku pomoc jer kad sam se obratio opštini Novi Beograd, saopšteno mi je da oni ne stipendiraju pojedince.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Nije potrebna viza.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj je obezbedjen preko AIESECa.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Zivot u Vroclavu je jeftiniji nego u Beogradu. Hrana je jeftinija, kao i pica uvece u pabovima dok odeca i na primer gorivo maltene isto kostaju.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoji ako ste neka druga nacionalnost. Moj cimer Italijan je dobio ponudu da radi kao asistent za Italijane u Vroclavu s odličnom platom. Ako nemate sreće i iz Srbije ste, onda nisam siguran da je moguće naći posao, barem ne bez poljskog jezika.

Kako ocenjuješ društveni život?

Fenomenalan! Ekipa studenata iz različitih delova Evrope, neki i iz Afrike i Azije je bila fantastična. Stekao sam prijateljstva za ceo život i već u povratku sam posetio neke od prijatelja koje sam upoznao tamo.

Drugi utisci o toj zemlji

Iznenadio sam se koliko je zemlja razvijena i koliko je infrastruktura moderna. Potpuno je prihvaćen zapadnjački sistem s izuzetkom da su ljudi mnogo društveniji.

Ostali komentari i preporuke

Preporuka: Proputujte Evropu što više možete. Vroclav se nalazi u srcu Evrope i prilično jeftino je moguće obići, na primer Prag, Berlin, planine u Poljskoj, Krakov, Gdanjsk, Beč i posebno bih istakao i preporučio Drezden, grad u koji sam se zaljubio.