Prijemni.rs
Maturang
  • Temišvar - Master


Mesto odakle dolazim:
Zrenjanin
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Temišvar
Svrha boravka:
Master
Institucija pri kojoj radim:
Zapadni Univerzitet u Temišvaru
Dužina boravka:
5 godina

Opis studijskog programa

Diplomirao sam na Ekonomskom fakultetu u trajanju od 3 godine po novom Bolonjskom programu, i trenutno sam na prvoj godini na masteru. Imao sam obezbeđen dom. Za one koje ne znaju rumunski jezik, moguće je upisivanje pripremne godine u kojoj se uči samo jezik. Sajt Univerziteta je www.uvt.ro, i Ekonomskog fakulteta www.feaa.uvt.ro

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobio sam stipendiju na osnovu pripadnosti Rumunskoj nacionalnoj manjini. Stipendija iznosi trenutno oko 60 evra mesečno, uz to su pokriveni i svi troškovi čkolarine, a smeštaj u domu se plaća nekih 30 evra na početku godine, nakon čega je potpuno besplatan. Bitno da napomenem da ako se ne izjašnjavate kao Rumun ne možete dobiti stipendiju i plaćate punu školarinu.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Privremena studentska viza se dobija u roku od mesec dana na godinu dana, a ukoliko ste stipendista dobijate na ceo period školovanja. Za stipendiste je besplatna, a ostali plaćaju oko 120 evra.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Dve godine sam živeo u domu. Sada iznajmljujem stan. Domovi su skoro renovirani i pristojni su, ali sve zavisi sa koliko kreveta po sobi izvučete (od 2 do 5 kreveta po sobi). Neki domovi imaju zajednička kupatila za ceo sprat, ali u dobrom su stanju.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Možda nešto skuplji nego Novi Sad.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Jako teško se dobijaju dokumenta za rad. Jedino ako ste neki wunderkid pa neka firma navali da baš vas zaposli, ili nađete neki način koji sam ja propustio. Sa studentskom vizom možete raditi legalno 4h dnevno, ali postoji malo radnih mesta za tako nešto.

Kako ocenjuješ društveni život?

Bogatiji nego u Zrenjaninu ili Novom Sadu (van trajanja Exita). Puno kafića, restorana, klubova, diskoteka sa raznoraznom muzikom (pa i srpskom). Grad ima dosta parkova i starih trgova koji su jako prijatni za šetnju. Ima veliki tržni centar (http://www.iuliusmall.com/en/timisoara), moderne bioskope, pozorišta, itd. Redovno se održavaju festivali i koncerti (doduše uglavnom domaćih muzičara).

Drugi utisci o toj zemlji

Neverovatno prijateljski naklonjeni prema Srbima. U Temišvaru svako zna par reči na srpskom, i barem dve strofe pesme Dragane Mirkovic  "Placi zemljo". Kako su postali članovi Evropske unije kriminal je naglo opao (jer su mnogi otišli sa strane), i mogu reći da za 5 godina nisam imao ni najmanji problem.

Ostali komentari i preporuke

Ako posetite grad obavezno prošetajte do Trga jedinstva (Piata Unirii). Evo još par linkova: http://www.timisoara.com/ http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Romania/Judetul_Timis/Timisoara-508997/Things_To_Do-Timisoara-BR-1.html http://wikitravel.org/en/Timisoara