Prijemni.rs
Maturang
  • Washington, DC - Studije


Mesto odakle dolazim:
Beograd
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Washington, DC
Svrha boravka:
Studije
Dužina boravka:
4

Opis studijskog programa

Computer Science - Magistarske studije www.gwu.edu. Školarina je kao i na većini američkih fakulteta jako visoka, a moj utisak je da se ne dobija dovoljno znanja ni praktičnog iskustva. Ipak, studentski život je jako dobro organizovan. Sve laboratorije i biblioteke su jako dobro opremljene, aktivnosti u sportskom centru besplatne, odlična podrška odeljenja za internacionalne studente, odličan centar za podršku pri traženju posla. Profesori su uglavnom jako pristupačni i uz redovan rad i malo discipline, sve se glatko odradi.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Kredit uz pomoć američkog državljanina

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Najveći problem pri dobijanju vize je dokazati mogućnost da se pokriju svi troškovi studija, što je u mom slučaju bilo oko $40,000.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Studije su mi se preklopile sa Au Pair programom (čuvanje dece u američkoj porodici) tako da sam i nakon završetka Au Pair programa živela sa istom porodicom i brinula o deci.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Zivot u Washington DC-ju je skup, manje-više isto kao i život u ostalim većim gradovima u SAD. Ali sve se može kupiti na rasprodajama i još ako se hrana kuva kod kuće (što ovde retko ko radi :), sasvim se lepo živi.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

I te kako. Međutim, u Washington DC oblasti su skoro svi poslovi vezani za vladu ili vojsku, a te poslove mogu obavljati samo američki državljani. Drugim rečima, nama strancima je jako teško naći posao u okolini Washington-a.

Kako ocenjuješ društveni život?

Moje iskustvo je da su ljudi uglavnom druželjubivi i voljni za kojekakve aktivnosti. Važno je verovatno napomenuti da u ovoj oblasti ima jako puno stranaca. Postoji veliki izbor aktivnosti: sportovi i rekreacija na otvorenom, izleti, muzeji, dobri noćni klubovi... Pije se preterano :) Jedina zamerka mi je što čini mi se grad zaostaje u praćenju trendova, posebno što se koncerata tiče.

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Americi, pročitajte naš tekst Studiranje u Americi.