Prijemni.rs
Maturang
  • Boston - osnovne studije


Mesto odakle dolazim:
Niš
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Boston
Svrha boravka:
osnovne studije
Dužina boravka:
4 godine

Opis studijskog programa

MIT je jedna od najboljih institucija na svetu za prirodne nauke i inženjerstvo. Studije su izuzetno zahtevne, ali i pružaju neograničene mogućnosti da se bavite ma kojom granom interesovanja. Više o MIT-u na http://mit.edu/

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

MIT ima need-blind proces primanja, što znači da vaša sposobnost da platite studije ne utiče na to da li ćete biti primljeni, a kada/ako budete primljeni, vaša primanja će biti procenjena i sav nedostatak dat u vidu stipendije i studentskog posla. Moja stipendija pokriva školarinu, smeštaj, zdravstveno osiguranje i deo hrane. Avio-karta nije uključena.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Viza se dobija veoma lako, skoro je čista formalnost, ukoliko se naravno prikupe sva dokumenta i dobije status redovnog studenta na akreditovanom fakultetu.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj je organizovan na kampusu za sve studente.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Život je jako skup, ali postoji i puno načina na koje možete da uštedite, a i da zaradite. Skoro svi internacionalni studenti koje poznajem rade oko 8 sati nedeljno poslove na kampusu i to je dovoljno za pokrivanje svih troškova sem avio-karte. Dakle, korisno je imati ušteđevinu makar u iznosu putnih troškova.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Postoje mnoge mogućnosti za posao, s tim da primenjene nauke i delatnosti lakše dobijaju posao nakon osnovnih studija. Većina studenata teoretskih nauka nastavlja na doktorske studije.

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život je drugačiji nego u Srbiji, mnogo više koncentrisan oko studentskog života, što je i prilično korisno a i bezbednije.

Ostali komentari i preporuke

Odlično poznavanje jezika je neophodno za pravi doživljaj studiranja i uspeh. Pod znanjem se podrazumeva potpuno razumevanje literature, naučne i rekreativne, mogućnost konverzacije o bilo čemu i pisanje dugih kritičkih eseja.

 

Ukoliko želite da saznate više o školovanju u Americi, pročitajte naš tekst Studiranje u Americi.