Prijemni.rs
Maturang
  • Košice - Istrazivanje


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Košice
Svrha boravka:
Istrazivanje
Institucija pri kojoj radim:
Tehnicki Univerzitet u Kosicama
Dužina boravka:
3 meseca

Opis studijskog programa

Stipendija je za usavrsavanje od 1-12 meseci. Potrebno vam je pozivno pismo profesora kod koga bi ucestvovali na projektu. Ja sam vec ranije bio tamo na stipendiji stranih vlada i fondacija naseg Ministarsva prosvete, tako da taj deo nije bio problem. http://www.scholarships.sk/

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Stipendija u okviru programa: Programme for the Support of Mobility of Students, PhD. Students, University Teachers and Researchers. Ja sam u kategoriji mladih istrazivaca imao stipendiju od 670 EUR. Vise nego dovoljno za zivot tamo.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Bez problema uz pozivno pismo. Dobra vest je da je Slovacka od ove godine u Schengenu, pa mozete da putujete do mile volje, a Bec je na primer samo sat vremena od Bratislave.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

U principu sami obezbedjujete smestaj, ali je meni mentor unapred rezervisao sobu za goste u studentskom domu, posto nisu uvek slobodne. Veoma povoljno, a odlican smestaj (internet, TV, HiFi).

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Zivot u Slovackoj je zaista povoljan. Cene su uglavnom slicne kao u Srbiji, a kulturni zivot je znacajno jeftiniji (pozorista, bioskopi, pabovi i restorani).

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Nisam se raspitivao.

Kako ocenjuješ društveni život?

Ljudi su vrlo drustveni i prijatni. Izlaze jako rano i rano se vracaju kuci (posle 22h ulice su skoro prazne). Mali je problem sto ne znaju bas svi engleski, ali verujem da ni u Srbiji nije mnogo bolja situacija ;).

Drugi utisci o toj zemlji

Pa zavisi iz kog ugla gledate. Rekao bih da je zivot sveukupno bolji nego u Srbiji, ali razlike nisu ogromne. To se pre svega ogleda u vecem broju mogucnosti koje se njima pruzaju u smislu putovanja, vecem broju dostupnih stipendija i ostalih stvari koje clanstvo u EU donosi. S druge strane upoznao sam Australijanku koja je bila apsolutno razocarana cinjenicom da u sobi nema wireless vec samo cable internet :).

Ostali komentari i preporuke

Slovacka je u svakom slucaju zemlja koju vredi videti. Obavezno posetite Tatre i nacionalni park Slovenski raj. Ako me pitate da li bih ziveo tamo.... ne bih. Iz jednostavnog razloga sto ima mnogo povoljnijih mesta za zivot. Slovacka je verovatno primer kako bi izgledao zivot u Srbiji da smo sad u EU, ali je jos daleko od uslova za zivot Zapadne Evrope.