Prijemni.rs
Maturang
  • Univerzitet Deusto - Erasmus Mundus program


Mesto odakle dolazim:
Niš
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Univerzitet Deusto
Svrha boravka:
Erasmus Mundus program
Institucija pri kojoj radim:
Univerzitet Deusto
Dužina boravka:
2 godine

Opis studijskog programa

EMTTLF? Jel' se to maže na leba??

Ovako nekako bih se i ja zablenuo u vas, da ste mi kojim slučajem spomenuli ovaj program pre nekih šest meseci. Nikada ranije nisam čuo ta taj program, šta više, nikada ranije nisam bio čuo ni za 3 od 4 univerziteta, članica ovog konzorcijuma. EMTTLF je skraćenica koja znači European Master in Transnational Trade Law & Finance , a konzorcijum koji sprovodi ovaj program čine Univerzitet Deusto (koji je takođe je i koordinirajući univerzitet), Univerzitet u Tilburgu, Institut za prava i finansije - Gete Univerzitet i Univerzitet u Strazburu.

Međutim, ono što me je jako iznenadilo jeste visok plasman ovih univerziteta na svetskoj rang lisit SSRN-a (Social Science Research Network). Ovde pogledajte rangiranje bez američkih pravnih fakulteta, a ovde zajedno sa američkim fakultetima. Dakle, prilično dobar skor, rekao bih. Takođe, u ambasadi Španije u Beogradu, dok sam predavao dokumente za vizu njihov službenik, koji je tu negde 30tih godina, mi je rekao da je Deusto jako dobar univerzitet, pogotovu u oblasti prava, i zbog toga i poznat u Evropi i svetu.

Više informacija o procesu prijavljivanja i ovom programu možete pročitati na blogu: http://ivanrasic.blogspot.com/

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Ono što je jako bitno u vezi sa motivacionim pismom za EMTTLF, jeste da na neki način pokažete da ste zainteresovani za oblast koju program podučava, a to je Međunarodno Trgovinsko pravo i Finansije. Generalno, postoje dva načina da to prikažete. Prvi: da prikažete u svom CV, i da to dodatno dokumentujete putem pisama preporuka, da ste imali radnih iskustava u zemlji i/ili inostranstvu upravo iz navedenih oblasti (što se može jako široko tumačiti -hej, to zavisi od vas :) ).

Drugi način jeste da svoju zainteresovanost za program dokažete ranijim proučavanjem iste, i to ne samo kroz fakultetsku nastavu, već i kroz pohađanje raznih seminara, Moot Court-ova, itd. Ne bih unapred prejudicirao stvari izjavom da smatram da je za naše podneblje verovatnija druga varijanta, ali, recimo da je to bio moj slučaj.

Dakle, predstavio sam svoje pohađanje seminara na Beogradskoj Berzi iz oblasti Investicionih fondova i berzanske trgovine uopšte, istakao sam da sam pohađao Finansijsko-pravni smer na Pravnom fakultetu u Nišu, pobrojao par Moot Court takmičenja u kojima sam učestvovao (uz prećutkivanje činjenice da su oni ipak bili iz nekih drugih pravnih oblasti), naveo da sam pohađao seminar Ekonomija za neekonomiste, i sl. Neko me je bio pitao jesam li objavljivao kakve radove. Ne, to nisam činio, ali sam zato učestvovao u par projekata na mom fakultetu, bio aktivan član nekih od studentskih organizacija, bio nagrađivan prestižnim stipendijama iz privatnog sektora Srbije (2x Phillip Morris,PECD, 1x EFG Eurobank Scholarship Program) kao i nekim stipendijama iz javnog sektora. Konačno, a time bih i prekinuo da vas davim ovim postom, jeste da smatram da u čitavoj ovoj priči najveću ulogu igra motivaciono pismo. Na kraju krajeva, vi treba da im objasnite a zašto bas vas od toliko drugih da prime na program, zašto baš vama da daju jednu od 12 stipendija na svetskom nivou (minus EU), tj. samo jednu od 2 koliko su određene kao kvota za region Zapadni Balkan + Turska. Samo pokušajte da se stavite u ulogu komisije za selekciju. NAime, primili biste najmanje oko 500 prijava iz celog sveta, a treba da proberete 12. Lično, volim da već u uvodnoj rečenici navedem da smatram da sam ja pravi kandidat za navedeni program. Iskreno, ne znam koliko je to bilo od uticaja, ali verujem da prikazani optimizam nikada ne može da škodi.

Više informacija o procesu prijavljivanja i ovom programu možete pročitati na blogu: http://ivanrasic.blogspot.com/

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Za Španiju trenutno nije poterbna viza.