Prijemni.rs
Maturang
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Bern
Svrha boravka:
studije

Opis studijskog programa

Samo oni koji su već otišli za inostranstvo znaju koliko je teško uopšte se odlučiti za taj korak , ali ako već ovo čitate znači da ste prevazišli te ‚ rane jade' i čvrsto odlučili da ‚ palite preko'.U tom slučaju dobro razmislite da li je Švajcarska uopšte prava zemlja za vas , jer npr. CH nije u EU ( problemi sa vizama ) , nema svih fakulteta u svim govornim područijima (npr najbolja arhitektura je u italijanskom a svetski poznata fizika u nemačkom govornom područiju) itd. međutim CH je sigurno jedna od destinacija koje treba uzeti u obzir. Nastava je na veoma visokom nivou , Fakulteti a pogotovu ETH ( tehnički-takoreći-univerzitet ) su na dobrom glasu , Internacionalna postava profesora , velike i dobro opremljene laboratorije , i veoma veoma veoma puno prakse u svakom domenu.Takođe postoji i puno mogucnosti daljeg usavršavanja (masteri , doktorati ) što takođe deluje stimulativno.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Stipendije za strance skoro da ne postoje ili ih je veoma teško dobiti , ali je studentima dozvoljen rad (oko 15 sati nadeljno) što je u principu dovoljno za egzistencijalni minimum i poneku čokoladu, ali je i posao relativno teško naći , pogotovu u početku.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Da biste dobili boravišnu studentsku vizu ( Aufenthaltsbewilligung B ) potrebno vam je sem kile živaca i : - Potvrda sa univerziteta u CH - Potvrda da imate najmanje 18 000 SFr na racunu ILI garanta iz KANTONA u kome je Univerzitet - Može da se desi da vam traže i potvrdu da imate stan ( iznajmljen ) u CH , što onda morate da jurite preko neta ili poznanika - Može takođe da se desi da vam traže i ispit iz nemačkog ( ali to se reši tako što kažete da ćete to uraditi kasnije ) Kada sve to predate u Beogradu , vaši papiri idu za CH. Onda u Švajcarskoj, u policiji za strance neko odlučuje o tome da li ste vi, ili ne , podobni da dodjete u CH da studirate , ALI onoga trenutka kada ste im pokazali potvrdu o obezbeđenom studijskom mestu i potrebnom novcu ( ili garantu ) MORATE dobiti vizu.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

U Švajcarskoj se mogu samo NASTAVITI već u Srbiji započete studije ili se minimalno promeniti smer (npr. Sa biohemije na hemiju ) pod uslovom da željeni smer na odabranom Univerzitetu ne postoji. Na internetu pronađite željeni fakultet i kontaktirajte ih direktno ( kontatirajte sekretarijat , jer su oni nadležni za nas strane studente a i uvek su veoma ljubazni). Možete za prvu nuždu da pišete i na engleskom ali nije na odmet pisati na zvaničnom jeziku kantona u kom se nalazi univerzitet ( Nem.-Ital.-Franc.). Objasnite ko ste i šta ste, iz koje zemlje i na kojoj godini studija , recite da želite tu da nastavite vaše studije i pitajte da li ima slobodnih mesta za sledeću ( ili koju već bilo ) godinu! Dobiti studijsko mesto - to je ključni momenat U zavisnosti šta studirate ( koliko je sekretarica na vašem fakultetu ažurna ), koliko su planovi studija kompatibilni itd. dobićete odgovor za par nedelja. Tu će sigurno biti i slanja prevoda programa i ocena, pa preporuke ( ako možete nekako da ih izvučete , to je extra) , ali onda ste već u mašini. Srećan kraj ove priče je dobijanje studijskog mesta. Kad to imate onda kreće borba za vizu ( što može biti izuzetno teško ) i učenje jezika.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

-Troškovi studiranja su mali ( jedan semestar košta za strance 800SFr – oko 600 EUR) , međutim život je veoma skup ( za samca oko 1300 SFr mesečno )

Ostali komentari i preporuke

Da bi ste počeli efektivno ( odnosno nastavili ) da studirate morate položiti ispit iz jezika koji se održava na Univerzitetu dva puta godišnje ( pre početka svakog semestra ). Taj ispit je jako težak i na veoma visokom nivou! Medjutim i za ovo postoji rešenje , naime postoji čitava jedna lista ispita iz jezika koji se na Univerzitetu priznaju kao ekvivalet a neki od njih su mnogo lakši , a neki mogu čak i u Srbiji da se polažu, što je morate priznati velika prednost. Kanije , kada počnete sa predavanjima, možete ići na univerzitetske kurseve za usavršavanje jezika ( koji će vam biti verovatno preko potrebni ) a koji su besplatni. Svima koji se odluče na ovaj ‚ trnovit put' želim puno sreće i uspeha. Per aspera ad astra