Prijemni.rs
Maturang
  • Kopenhagen (Danska) i Alnarp (Švedska) - Master studije


Mesto odakle dolazim:
Novi Sad
Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Kopenhagen (Danska) i Alnarp (Švedska)
Svrha boravka:
Master studije
Institucija pri kojoj radim:
Danska: Faculty of Life Sciences, Švedska: Swedish University of Agricultural Sciences
Dužina boravka:
Danska: avgust 2006 – februar 2007, Švedska: febru

Opis studijskog programa

Program je organizovan između dva univerziteta u trajanju od jedne godine, na engleskom jeziku, u oblasti pejzažne arhitekture. Prvi semestar se odvija u Danskoj, a drugi u Švedskoj. Matični fakultet je švedski. Ovakva organizacija daje širu sliku ne samo o načinima studiranja u ove dve zemlje, već i o načinu života, komunikacije, organizacije i sl. Na oba fakulteta postoje odlični uslovi za studiranje, kao što su otvoreni i motivisani profesori i asistenti, dobro opremljeni kabineti, biblioteke sa velikim brojem naslova, a što je možda najvažnije, odnos studenata i profesora je potpuno drugačiji nego kod nas. Svaki student u Skandinaviji oseća da je cenjen ako želi da radi i uči, profesori ga podstiču i sve vreme su na raspolaganju za konsultacije, projekte, ali i razgovor o budućem radu i planovima studenta. Takođe imaju razumevanje za specifične situacije ili probleme koje student ima.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Imala sam stipendiju od švedske vlade i dobila sam je bez ikakvih veza i poznanstava, jednostavnim prijavljivanjem. Naravno, glavni kriterijum za dodelu stipendija je visok prosek sa osnovnih studija, ali odlučuje i to ko se pored vas prijavio za isti kurs i stipendiju. Stipendija pokriva osnovne troškove- što jeftiniji smeštaj, hranu, odeću, poneki izlazak, ali i troškove prevoza od Srbije do Švedske, na početku i na kraju školske godine.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Za ovaj kurs neophodno je bilo dobiti dve vize (boravišne dozvole). Za obe zemlje nije bilo nikakvih problema oko prikupljanja dokumenata ili prevoda (sve je bilo na engleskom). Dansku vizu sam sama platila, a švedsku sam dobila besplatno, jer sam bila stipendista. Jedino što je za oba slučaja bilo nezgodno jeste to što se čeka dosta dugo na izdavanje vize, pa je moguće da se i zakasni sa početkom studija.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Privatno, kod familije. Takođe je moguće dobiti smeštaj u studentskom domu, što je poprilično skupo, čak i za njihove uslove.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Skandinavske zemlje spadaju među najskuplje za život u svetu. Cene su mnogo više nego kod nas, posebno kad se tiče prevoza, hrane i smeštaja. Izlasci i bioskop su takođe jako skupi, pa je dobro u svemu što se studenti sami organizuju - večere, izlasci u studentske klubove i naravno prevoz biciklom. 

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Moguće je raditi uz studije, ali konkretno ovaj program ne ostavlja mnogo vremena za to. Nezaposlenost u ovim zemljama je izuzetno niska.

Kako ocenjuješ društveni život?

Skandinavci su generalno veoma zatvoreni i kontakt se svodi na prilično površan razgovor o školi, poslu, vremenu… Najviše vremena sam provela sa studentima na ERASMUS programu, sa svih strana sveta. Ali kako svugde ima raznih ljudi, moguće je upoznati i one malo otvorenije Skandinavce i onda je to pravo prijateljstvo. Takođe je moguće upoznati i ljude iz Ex-Yu republika, čuti naš jezik na ulici, jer je tamo naša dijaspora vrlo brojna.

Drugi utisci o toj zemlji

Iako se spolja možda i ne čini, ali postoje bitne razlike između Danaca, Šveđana i Norvežana. Šveđani su ćutljivi i povučeni, dok su Danci dosta temperamentniji. Norvežani se čine još više zatvoreni nego Šveđani. Ono što im je zajedničko i što je velika vrednost, jeste humanost, prihvatanje ljudi onakvim kakvi jesu, otvorene šanse za svakoga ko vredi i želi da radi na sebi, učtivost, visok stepen poverenja među ljudima, a sve to je vrlo bitno za svakodnevni život. Mislim da se za svakoga može naći mnogo toga interesantno u ovim zemljama, posebno za kreativno orjentisane pojedince.

Ostali komentari i preporuke

Klima je stvar na koju treba obratiti pažnju pri odlasku u ove zemlje.