Prijemni.rs
Maturang
  • London - Magistarske studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
London
Svrha boravka:
Magistarske studije
Institucija pri kojoj radim:
Institute of Education
Dužina boravka:
2 godine

Opis studijskog programa

Završavam magistarske studije na Institutu za edukaciju pri londonskom univerzitetu. U pitanju je jedan od novih Erasmus Mundus magistarskih programa u oblasti koja se zove \'Lifelong Learning: Policy and Management\' ili po našem \'premanentno obrazovanje: politika i upravljanje\'. U okviru programa jedan semestar se odigrava u severnoj Španiji, tačnije Bilbau. U Londonu, akcenat je stavljen na teoriju: kognitivne teorije, komparativnu edukaciju, stručno obrazovanje i istorijski razvoj edukativnih sistema u Evropi. U Španiji se više rade praktične stvari, upravljanje i održavanje kvaliteta u edukaciji kao i reforme na nivou visokog školstva. Zvaničnom sajtu se može pristupiti preko skraćenice programa: MALLL.

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Da, dobila sam stipendiju i ona pokriva sve - smeštaj i troškove života.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Nisam imala nikakvih problema.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj sam našla preko britanskog sajta za \'house sharing\' :www.gumtree.com, mada to nije jedini sajt naravno. U principu, za očekivati je naći sobu i deliti kuću sa ostalim stanarima u zavisnosti koliko kuća ima soba. U proseku smeštaj u zoni dva je 100 funti nedeljno. Studentski smeštaj je veoma pristojan i nalazi se u centru, zona 1 (za moj fakultet a i većinu drugih). Smeštaj u studentskim \'residence halls\' kako ih nazivaju je u proskeu 120 funti mesečno, minimum. Skupo.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

U Londonu i Velikoj Britaniji generalno najskuplji je smeštaj. Što se ostalih stvari tiče, ništa skuplje od Beograda. Moguće je naći i povoljnije cene određene vrste hrane, tehnike i odeće nego u Srbiji.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Videću kad završim. Mislim da su mogućnosti pristojne, ali mogućnosti uvek idu u zavisnosti od ličnih predispozicija i opštih sposobnosti. Ja sam na program došla nakon nekoliko godina radnog iskustva. Bez radnog iskustva, svršeni student je u poziciji kao i svaki drugi svršeni student.

Kako ocenjuješ društveni život?

Pošto sam jako zainteresovana za upoznavanje drugih kultura i širenje društveno-kulturnih granica, boravak u Engleskoj, tačnije Londonu mogu oceniti kao jedno fantastično iskustvo. Upoznala sam kolege i stekla prijatelje sa svih strana sveta, kada imam vremena van studijskih obaveza, svaki trenutak koristim da obilazim prelepe parkove, raznorazne delove Londona i prebogatu kulturnu ponudu, koja je u principu skupa ali se može uštedeti sa stipendijom da se vidi što-šta. Ima i niz potpuno besplatnih dešavanja, pogotovo na južnoj obali - South Bank, koncerata, izložbi... Izlasci su skupi ako volite da popijete više od jednog, dva pića što nije moj slučaj. Postoji nepregledna masa klubova sa muzikom za sve moguće ukuse gde se ulaz plaća 5 funti. Postoje i oni skuplji, jeftiniji a i besplatni. Toliko toga se dešava svaki dan da je nemoguće ne naći nešto interesantno i vredno pažnje i vremena. London je metropola velike šarenolikosti nacija i ponude, u isto vreme jako privlaćan i odbojan (u zavisnosti koji kraj je u pitanju), grad gde su razlike između istoka i zapada šokantno drastične, gde svetluca Harrods i pločnici Južnog kensingtona sa jedne strane a sa druge strane vas mogu užasnuti prljavština na ulicama nekih delova na istoku ili severu. Sve u svemu, čistoća mu nije jača strana. London je na nekim delovima bajkovito prelep sa svojim jezercima, ružama, vevericama i zelenilom a nekad se može uporediti sa strašnom aljkavošću u stilu Napulja. Ali to je London i kao takav, nezaboravan, čovek ima izbor gde da ide i sta da radi. London je i kraljević i prosjak. Kao i u svakoj zemlji i među svakim narodom i ovde ima dobrih i loših ljudi. Po mom mišljenju svi ljudi u suštini imaju iste karakteristike a razlikuju se po kulturnim osobenostima, temperamentnu i mentalitetu, izlisno je procenjivati bilo koji narod. U polaritetu sever-jug, lično preferiram sever (ne konkretno Velike Britanije, već globalo). Nemam nikakvih problema sa kulturom ovde, osveženje je slušati dobru muziku (odmoriti se malo od turbo folka) kao i gledati britanske žene koje nemaju kompleks \'oblačenja i mršavljenja\'. Ovde sam videla neke od najfascinantnijih mesta, dešavanja i ljudi.

Drugi utisci o toj zemlji

Što se mene tiče, vreme ovde je savršeno, umerene temperature tokom cele godine, a kiša u Londonu retko da pljusti, uglavnom sipi i ne smeta a i nije tako česta. Leto je toplo i zima nije preterano hladna. Ja sam osoba koja više voli svežinu i umerenu toplotu od tropskih vrućina, tako da ako ste ljubitelj letnje vreline sto ja nisam, onda vreme u Londonu nije vaš ideal. Putovati vozom je skupo. Ali zato putovati avionom je smešno. Mogu se naći avionske karte za čak 5 funti. Zbog ekologije i pejzaža je bolje ići vozom, ali pristupačni avion se ne dogaža u Srbiji pa je to jedan veliki plus, uostalom najveći zagađivači svuda su automobili. Drugi utisci... Utisaka ima mnogo.

Ostali komentari i preporuke

Sve zavisi ko šta očekuje i ko kakve stavove ima u životu. Akademsko iskustvo je dragoceno. Profesori su otvoreni za dijalog i pitanja, forsira se analitičko i kritičko mišljenje kod studenata i akademski kriterijumi su visoki, koliko čovek ulozi toliko će i dobiti. Biblioteke su maksimalno opremljenje. Ceni se kreativnost i inicijativa. Kao i svuda, ima jako dobrih i loših predavača. I, za kraj: bilo koje mesto može biti ili divno ili sumorno ako ga takvog načinimo pre svega u sopstvenoj glavi i srcu, bila to Srbija, Britanija, Etiopija ili Karibi....Gde god da čovek ide, neka ode sa pozitivnim stavom, uloži dosta truda i rada, očekuje malo i dobiće i previše.