Prijemni.rs
Maturang
  • Reding - Master studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Reding
Svrha boravka:
Master studije
Dužina boravka:
18 meseci

Opis studijskog programa

Puno ime ovog master programa je Erasmus Mundus Master in Network and E-Business Centred Computing (NeBCC). Najviše pokriva znanja iz oblasti računarskih mreža, elektronske trgovine, pri čemu je uvek fokust stavljen na tehničke veštine (programiranje). Link: msc.acet.reading.ac.uk/node/3 Studije se odvijaju na tri različita univerziteta, po jedan semestar na svakom: prvi semestar u Redingu (Engleska), drugi u Solunu (Grčka), i treći u Madridu (Španija).

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Dobio sam Erasmus Mundus stipendiju koja pokriva u suštini sve: školarinu, troškove života (hrana, smeštaj), i ostalo. Stipendija je dovoljna za sasvim lagodan život u sve tri zemlje. \"Lagodan život\" podrazumeva povremen šoping, putovanja po zemljama, itd... iznos mesečne stipendije je 1200€. Tim novcem se plaća smeštaj, hrana, kao i ostale potrepštine.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Vizu sam vadio tri puta: prvo za Englesku, onda za Grčku, pa onda za Španiju. Ni u jednom slučaju nije bilo problema nikakvih. Zbog prirode studija, grčku vizu smo vadili u Engleskoj, a špansku u Grčkoj, i tu su nam lokalni koordinatori dosta pomogli oko dokumenata, tako da nije bilo mnogo posla za nas.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smeštaj u Redingu se dobija u domu, i tu je procedura najjednostavnija - prijaviš se, i to je to. U Grčkoj smo morali sami da obezbeđujemo privatni smeštaj, kao i u Španiji. To je podrazumevalo zvanje telefonom, raspitivanje za cene, pa onda kada se dogovorimo, uplata na račun kapare... zna da bude malo nezgodno, ali je na kraju ispalo ok.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Engleska je najskuplja, Grčka i Španija su slične po cenama, ali su jeftinije od Engleske. Naravno, sve tri zemlje su skuplje od Srbije. Srećom, stipendija je dovoljno velika da pokrije sve troškove života.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Ako \"uz\" znači paralelno, odgovor je ne za prvu godinu, jer ipak imamo obaveze u vidu predavanja, tako da ne verujem da je moguće paralelno studirati i raditi. Ali, u drugoj godini, gde nema predavanja, i gde se radi samo diplomski, moguće je raditi, i raditi na diplomskom radu.

Kako ocenjuješ društveni život?

Nažalost loše. Nas u grupi ima dvadesetak, dolazimo iz različitih delova sveta, i najveći deo vremena smo izolovani od ostatka studenata univerziteta, odnosno samo mi slušamo predavanja. Posebna barijera je i jezik. Recimo u Grčkoj, iako dosta Grka zna engleski, nismo uspeli neki poseban kontakt sa njima da ostvarimo. Slična situacija je i sa Špancima, koji još i prilično slabo znaju engleski. U Engleskoj, iako jezik nije bio barijera, nismo takođe uspeli previše da se integrišemo. Ipak, mi u okviru grupe smo se dosta družili, i to je najčešće bilo dovoljno.

Drugi utisci o toj zemlji

Engleska - maksimalno uređena zemlje, definitivno savršena za sve one kojima je muka od Balkanskog haosa. Sve uređeno, svuda je sve jasno, znaju se pravila, šta se i kako radi... sve je moguće kupiti preko interneta, poklone, odeću, obuću, karte za voz, metro, autobus, platiti studentski dom... milina Grčka - manje više nama poznata, znači skoro su isti kao mi, po mom mišljenju čak i gori. Saobraćaj u Solunu je najblaže rečeno haotičan, ljudi voze kao nenormalni, i srpski vozači su za njih ultra kulturni. Na pešački nikada ne staju. Znači, otprilike sve kao kod nas Španija - kombinacija opuštenosti i razvijenosti. Španci generalno deluju kao da su u \"lako ćemo\" fazonu, ali sve jako fino funkcioniše iako bi se očekivalo da upravo zbog toga bude loše. Metro u Madridu recimo je savršeno čist, uređen, i relativno jeftin. Univerzitet je mnoooogo bolji od grčkog, i jako malo zaostaje za engleskim. Španija kao zemlja je prelepa; posebno bih izdvojio Valensiju, koja me je oduševila.

Ostali komentari i preporuke

Rok za prijavu za kurs je kraj januara svake godine. Planira se da se kurs produži, i da ne traje više godinu i po dana, nego dve godine, ali nisam siguran od kada će to početi. Kurs je sjajna prilika da se osamostalite u potpunosti, da upoznate različite neevropske kulture, i samim tim mnogo proširite svoje vidike i shvatanja. Meni to i jeste bio jedan od glavnih razloga za prijavljivanje. Iako sam mogao verovatno više da naučim za isto vreme na fakultetu u Nišu (gde sam završio osnovne studije), mislim da sam definitivno napravio pravi potez sa ovim studijama. Topla preporuka. Tokom trajanja ovih studija, pisao sam i blog, koji možete čitati ovde: misaizdaleka.blogspot.com