Prijemni.rs
Maturang
  • Engleska - studije


Grad/mesto u kojem boravim/radim:
Engleska
Svrha boravka:
studije
Institucija pri kojoj radim:
Delegacija Evropske Unije
Dužina boravka:
4 godine (studije)

Opis studijskog programa

Zavrsila sam cetvorogodisnji LLB (European and International Law) koji ukljucuje trecu godinu van Engleske (koju sam ja zavrsila po svom izboru na Univerzitetu u Becu). Link fakulteta: http://www.shef.ac.uk/

Da li si dobio/la stipendiju/finansijsku pomoć i kako? Šta ona pokriva?

Stipendiju nisam dobila iz Srbije s obzirom da sam nakon dve godine gimnazije u Beogradu prešla na dvogodišnji IB program (International Baccalaureate Programme) nakon čega sam se odmah upisala na fakultet u Engleskoj tako da nisam ispunjavala uslove za našu stipendiju s obzirom da nisam fakultet započela u Srbiji. Na svom fakultetu sam zbog dobrog uspeha dobila neku vrstu stipendije u manjem iznosu koja mi je pokrila troškove smeštaja.

Tvoje iskustvo pri dobijanju vize

Nije lako dobiti vizu za UK jer je procedura malo komplikovanija nego za ostale zemlje, ali ako na vreme skupite neophodnu dokumentaciju i potvrde sa fakulteta, neće biti problema.

Kako si obezbedio/la smeštaj?

Smestaj za prvu godinu mi je fakultet preporučio a za ostale tri godine sam sama tražila odgovarajuci smeštaj preko interneta i na osnovu saveta i informacija koje nam je fakultet dostavio.

Koliko je skup/jeftin život u inostranstvu?

Zivot u Engleskoj je prilicno skup tako da je veoma bitno znati raspolagati sa novcem. Neophodno je izdvojiti minimum 90 funti nedeljno za pristojan smestaj, oko 300 funti mesecno za zivot i oko 12.000 funti godisnje za studije prava (overseas status- za studente koji nisu drzavljani EU) plus troskovi avionskih i autobuskih karata.

Da li postoji mogućnost da se nađe posao uz ovaj program?

Moguće je naći studentski posao preko fakulteta (ograničeni broj sati rada tokom nedelje).

Kako ocenjuješ društveni život?

Društveni život je bio odličan, veoma sam zadovoljna jer je društvo bilo raznovrsno.

Drugi utisci o toj zemlji

Engleska je po meni prelepa zemlja, imala sam prilike da proputujem veći deo UK uključujući i Škotsku. Englezi su možda sami po sebi pomalo zatvoreni i vole da se drže svog 'kruga ljudi' ali to nije predstavljalo toliki problem s obzirom da je bilo dosta studenata iz drugih zemalja.

Ostali komentari i preporuke

Preporučujem Englesku za studiranje jer im je sistem obrazovanja fenomenalan!