Prijemni.rs
Maturang

Master strukovne studije


Kako tržište rada postaje sve konkurentnije, danas je sve bitnije imati primenljivo znanje i praktične veštine za ostvarivanje uspeha u karijeri za koju ste se opredelili. Jedna od opcija za one koji žele da imaju specijalizovano znanje odmah po završetku studiranja jeste da steknu diplomu master strukovnih studija. U ovom članku ćete se detaljnije upoznati sa tim šta su master strukovne studije, kako se razlikuju od ostalih diplomskih studija i koje su prednosti ove diplome.

Šta su master strukovne studije

Master strukovne studije su diplomske studije osmišljene tako da studentima pruže znanja i veštine koji su im potrebni za uspeh u određenoj profesiji ili strukovnoj oblasti i upotrebljivi odmah po završetku studija. Ovi programi su obično kraći od tradicionalnih akademskih programa i, za razliku od njih, fokusirani su na praktičnu obuku, a ne isključivo na teorijske koncepte.

Razlika između akademskih i strukovnih studija

Fundamentalna razlika između akademskih i strukovnih studija je pristup učenju. Akademske studije se najčešće fokusiraju na teorijske koncepte i istraživanja, dok strukovne studije daju primat praktičnom, primenljivom znanju.

Akademske studije

Po završetku akademskih studija stiču se određena zvanja i diplome (npr. diplomirani ekonomista). Preduslov za prijem na master studije je diploma osnovnih akademskih studija, a preduslov za prijem na doktorske studije – master diploma.
Akademske studije su strukturirane u tri nivoa:

 • osnovne akademske studije (BA i BSc): 4 godine, 240 ESPB;
  • master akademske studije (MA i MSc): 1–2 godine, 60–120 ESPB;
   • doktorske studije (PhD): 3 godine, 180 ESPB.

Strukovne studije

Strukovne studije pružaju mogućnost sticanja veština i znanja koji studentima omogućavaju da se brzo snađu u svakodnevnim poslovnim aktivnostima i obavljaju specifične zadatke u stručnoj praksi. Nude širok izbor zanimanja, relativno rano sticanje diplome i zaposlenja, ali i mogućnost nastavka studija u akademskim oblastima čak i do najvišeg stepena – doktora nauka (PhD).

Stručne studije donose posebne kvalifikacije i zvanja koji se mogu koristiti za pronalaženje zaposlenja (npr. strukovni inženjer zaštite na radu).

Strukovne studije su strukturirane po sledećim nivoima:

 • osnovne strukovne studije (BAppl.): 3 godine, 180 ESPB;
  • master strukovne studije (MVoc): 1–2 godine, 60–120 ESPB;
  • specijalističke strukovne studije: 1 godina, 60 ESPB.

Kako steći diplomu master strukovnih studija

Da biste se upisali na program master strukovnih studija, potrebno je da imate diplomu osnovnih studija iz relevantne oblasti. Uslov za upis na master strukovne studije jeste da ste prethodno ostvarili najmanje 180 ESPB bodova na osnovnim akademskim ili strukovnim studijama.

Uslovi upisa na master strukovne studije

Redosled kandidata se utvrđuje po sledećim parametrima:

 • prosek ostvaren na osnovnim studijama – najmanja prosečna ocena koja se priznaje je 8,00, osim u slučaju kada ostanu nepopunjena, raspoloživa mesta za upis, gde se student obavezno procenjuje na osnovu intervjua;
 • pristupni rad, portfolio ili test poznavanja struke – prijemni ispit za master strukovne studije zavisi od obrazovne ustanove i više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu fakulteta, na stranici o master programima;
 • radno iskustvo (profesionalni profil) – relevantno iskustvo u struci daje kandidatu prednost;
 • motivacioni intervju – nije obavezan u svim slučajevima.

Među kandidatima koji ostvare isti broj poena (maksimalan broj poena je 100) prednost dobija kandidat koji je pohađao tu obrazovnu ustanovu tokom osnovnih studija.

O detaljima konkursa za upis, kontaktirajte sa studentskom službom ili posetite sajt fakulteta / više škole koja nudi vaš željeni program.

Raspoloživa mesta i visina školarine na master strukovnim studijama

Mnogi fakulteti i više škole ne nude budžetska mesta na master strukovnim studijama, te je najveći broj raspoloživih mesta rezervisan za samofinansirajuće studente (20–25 studenata po programu).

Visina školarine na master strukovnim studijama se u proseku kreće od 110.000 do 136.000 dinara.

Dokumentacija za upis na master strukovne studije

1. Izvod iz matične knjige rođenih
2. Diploma o stečenom višem ili visokom obrazovanju
3. Potvrda o izvršenoj uplati troškova za polaganje prijemnog ispita
4. Dodatna dokumentacija, u zavisnosti od studijskog programa

Karijerne mogućnosti sa diplomom master strukovnih studija

Master diploma strukovnih studija može vas pripremiti za karijeru na nekoliko načina. Najpre, ona vam pruža napredna znanja i veštine iz oblasti koju ste odabrali, što vas može učiniti konkurentnijim kandidatom za poslove u odnosu na kolege koje imaju samo diplomu osnovnih akademskih studija i omogućiti vam veću početnu platu.

Kako ovaj vid studija uključuje dosta praktične obuke, tokom samih studija učite i primenjujete svoje znanje u praksi, izloženi ste rešavanju problema, kritičkom razmišljanju i poslovnoj komunikaciji. To su kvaliteti koje poslodavci izuzetno cene kod zaposlenih, što nas dovodi do još jedne značajne mogućnosti, a to je prilika da radite sa profesionalcima iz industrije, čija vam preporuka može otvoriti mnoga vrata.