Prijemni.rs
Maturang
  • Intervju - Akademija umetnosti
    Emir Brunčević student Fakulteta humanističkih nauka - Novi Pazar


Emir Brunčević , student Fakulteta humanističkih nauka - Novi Pazar

Kakvi su uslovi studiranja i kakvo je vaše mišljenje o kvalitetu nastave na vašem fakultetu?

Uslovi studiranja na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru su po mom misljenju izuzetno povoljni, narocito kad se uzme u obzir da je u pitanju privatna ustanova visokog skolstva. Skolarine su medju najjeftinijim u Srbiji, kad se tice privatnih univerziteta naravno. Kvalitet predavanja u svakom pogledu ispunjava standarde i prevazilazi dobar broj drzavnih univerziteta, barem sam tako cuo od kolega i prijatelja sa drugih univerziteta. Profesori su uglavnom vise nego otvoreni za saradnju i svakako su ucinili moje studiranje jednim pozitivnim iskustvom.

Kakva je saradnja studenata sa studenskom službom? Koji su najčešći problemi i šta bi moglo da se poboljša?

Saradnja sa studentskom sluzbom je vise nego ucestala. Studentska sluzba na mom fakultetu je cesto ljubazna i po mom misljenju najstrpljivija studentska sluzba u Srbiji. Jedini problem je u tome sto mislim da nemamo dovoljno ljudi koji bi izvrsavali razlicite obaveze koje studenstka sluzba duzna da obavlja, otuda i ceste guzve u jednoj omalenoj kancelariji studenstke sluzbe naseg univerziteta. Ja mislim da bi angazovanje studenata u tom pogledu bilo dobro resenje, narocito jer bi to cesto mogao biti i volonerski rad.

Kako bi ocenili rad studentskih organizacija na fakultetu? Da li ste zadovoljni njihovim radom i kvalitetom?

Mislim da je moj univerzitet isuvise mlad da bi studentske organizacije bile dovoljno jako razvijene. Ipak, rad studentskog parlamenta je vise nego ocigledan. Na nasem univerzitetu uvek ima razlicitih kulturnih zbivanja i manifestacija, radovi studentata sa Fakulteta za Graficki Dizajn se izlazu redovno, periodicno su ponudjene razlicite ekskurzije, uvek su istaknuta raznorazna obavestenja o svakakvim programima razmena, stipendijama, promocijama knjiga i tako dalje, odrzavaju se izlozbe slika i sl. i sve to u prostorijama univerziteta; za organizaciju svega je zasluzan studenski parlament zajedno sa upravom fakulteta.

Koliko se obrazovanje na privatnim i državnim fakultetima razlikuje? Koje su to najbitnije razlike po Vašem mišljenju?

Nemoguce je reci da je studiranje bilo na privatnom, bilo na drzavnom fakultetu bolje od onog drugog. Mislim da bi osnovna razlika izmedju studiranja na bilo kom od ova dva bila u motivaciji studenata, kao i u ponasanju profesora. Studenti na drzavnim fakultetima, narocito oni koji su na budzetu su po mom misljenju motivisaniji i vise raspolozeni za rad, upravo zbog materijanog stanja i svesti da su studije privilegija na danasnje vreme. Privatni fakulteti znaju biti ispunjeni studentima koji zbog bolje materijalne situacije cesto lezerno i nezainteresovano prilaze studijama. Oba slucaja koje sam naveo su generalizacije naravno, navodim samo neka generalna misljenja vecine.