Prijemni.rs
Maturang
  • Intervju - Departman za matematičke, fizičke i informatičke nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru
    Vildana Krcić student prorektor


Vildana Krcić , student prorektor

Kakvi su uslovi studiranja i kakvo je vaše mišljenje o kvalitetu nastave na vašem fakultetu?

Hvala na povjerenju, kao i na postavljenim pitanjima. S obzirom da je riječ o mladom Univerzitetu, uslovi studiranja se iz dana u dan popravljaju, sa pretenzijom da student bude u fokusu svih zbivanja na Univerzitetu. Tako je prerano iznositi pozitivne ili neke druge stavove, jer u pitanju je jedan proces koji još nema zapaženu tradiciju. Objavljene rezultate o uslovima studiranja, koji su dati na osnovu proizvoljnih sudova kao što su stavovi studenata, i o njihovom zadovoljstvu uslovima studiranja na univerzitetima u Prištini, Kragujevcu itd., po mom dubokom uvjerenju smatram više nego smiješnim i začuđujućim. Takve naduvene ocjene nikad se ne bi izrekle na Univerzitetu na kojem studiram, jer je nama potrebna istina, a ne lažna slika.

Praktična nastava je neophodna za današnje kvalitetno obrazovanje. Da li, po vašem mišljenju, studenti na fakultetu imaju dovoljno praktične nastave?

Kada je riječ o ovom pitanju, mnogo su pozvaniji da govore studenti sa starijih Univerziteta, iza kojih stoje prestižni rezultati. Praktičnu nastavu kod nas izvode asistenti kojima nedostaje praktično iskustvo, kao i univerzalno znanje. S druge strane, većina profesora na našem Univerzitetu je sa strane i oni nemaju dovoljno vremena da temeljnije pripreme asistente za izvođenje praktične nastave. Međutim, postoje intencije da se u dogledno vrijeme ovaj problem riješi na opšte zadovoljstvo studenata i profesora, upravo zato što naš Univerzitet nije pod hipotekom raznih devijacija, već je strogo matematički kontrolisan.

Kakva je saradnja studenata sa studenskom službom? Koji su najčešći problemi i šta bi moglo da se poboljša?

Ovo pitanje može biti retoričko, to znači da zadovoljimo obje strane. Mišljenja sam da je sve individualno i da zavisi od kulture studenta, a ne isključuje ni mogućnost raspoloženja administracije Univerziteta. Ono što upada u oči jeste pretjerano miješanje portirske i redarske službe u rad administracije. Nažalost, dolazi i do kontakta portira i profesora, što predstavlja jedinstven slučaj, i što uprava Univerziteta treba pod hitno suzbiti.

Kako bi ocenili rad studentskih organizacija na fakultetu? Da li ste zadovoljni njihovim radom i kvalitetom?

Studentske organizacije, s obzirom na iskustvo, pokazuju veliki entuzijazam. Kojim slučajem, da naši studenti imaju neke relevantne stipendije, mogli bi otkriti neke nove planete!

Koliko se obrazovanje na privatnim i državnim fakultetima razlikuje? Koje su to najbitnije razlike po Vašem mišljenju?

Odgovoru na ovo pitanje, kod raznih subjekata, se prilazi sa predrasudama. Tako smo dobijali stereotipne odgovore. Državni organi su donijeli zakone, po kojima su svi Univerziteti izjednačeni, kako državni, tako i u mješovitoj svojini, i privatni. Međutim, u praksi je to mnogo drukčije. Upravo zbog toga, treba očekivati i velike proteste studenata za smanjenje školarine, kao i regulisanje drugih uslova studiranja. U svakom slučaju, država mora učiniti sve da univerziteti, po slovu zakona, budu ravnopravni. Zato se mi studenti zalažemo za demokratiju i studentska prava.