Prijemni.rs
Maturang
  • Intervju - Fakultet likovnih umetnosti
    Ana Milenković Fakultet likovnih umetnosti, Beograd


Ana Milenković , Fakultet likovnih umetnosti, Beograd

Kakvi su uslovi studiranja i kakvo je vaše mišljenje o kvalitetu nastave na vašem fakultetu?

Mi studenti smo uglavnom zadovoljni uslovima studiranja na nasem fakuletu. Na prvom mestu je prakticni rad u ateljeima koji su prilagodjeni za komforan rad (prostrani su, imaju prirodno svetlo, izlovani su od buke). U okviru naseg fakulteta postoje 3 smera: slikarski, vajarski i graficki. Na godini je u proseku oko 30 studenata tako da se svi medjusobno poznajemo i upuceni smo u rad kolega. Na trecoj godini pruzena nam je mogucnost da sami izaberemo klasu profesora kod kojeg zelimo da nastavimo skolovanje. Sediste fakulteta je u Rajicevoj 10, a fakultet poseduje jos dve zgrade - na Senjaku i Topcideru. Iz ovoga proistice i najveci problem studenata ciji ateljei nisu u centru grada jer svakodnevno imaju predavanja u Rajicevoj a prakticne predmete na jednoj od preostale dve lokacije. Na fakultetu je aktivan i studentski parlament otvoren za predloge, kritike i savete studenta u vezi sa uslovima studiranja.

Praktična nastava je neophodna za današnje kvalitetno obrazovanje. Da li, po vašem mišljenju, studenti na fakultetu imaju dovoljno praktične nastave?

Osnov naseg studiranja cini prakticna nastava ali studentima najveci problem predstavlja nemogucnost da poseta dva glavna muzeja u gradu, Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, tako da je jedina opcija poseta stranih muzeja, ali je i ovo dostupno samo malom broju studenata. Preostala alternativa su reprodukcije i solidan fond knjiga biblioteke na fakultetu. Ipak, mi studenti retko propustamo izlozbe u Beogradu i cesto se organizuju posete znacajnim izlozbama u regionu kao i studentske izlozbe.