Prijemni.rs
Maturang
  • Intervju - Fakultet političkih nauka
    Sanja Milosavljević Fakultet političkih nauka,Beograd


Sanja Milosavljević , Fakultet političkih nauka,Beograd

Kakvi su uslovi studiranja i kakvo je vaše mišljenje o kvalitetu nastave na vašem fakultetu?

Uslovi studiranja na Fakultetu političkih nauka su trenutno veoma zadovoljavajući. Studenti imaju priliku da nastavu slušaju u modernim i opremljenim slušaonicama, imaju pristup internetu, biblioteci, časopisima, brojnim arhivama. Za svaki od četiri smera, međunarodni, novinarsko- komunikološki, politikološki i socijalni smer studenti imaju priliku da se bave naučno- istraživačkim radom i sebe usavršavaju na najbolji mogući način. Studentski život na fakultetu je veoma raznovrstan i studenti FPN-a imaju svoj časopis „Politikolog", radio emisiju „Slušaonicu 6" i TV emisiju „Javna odbrana" koja se emituje na RTV Studio B. Urednici ovih emisija i časopisa su studenti i imaju priliku da se bave temama koje se tiču njih samih.
Nastava koja se izvodi na fakultetu je, za razliku od prethodnih godina, veoma povezana sa praksom. Studenti su u toku sa aktuelnim dešavanjima, nastavni plan je reformisan tako da sada ima mnogo više stručnih predmeta i studenti se već u prvoj godini usmeravaju i imaju priliku da tačno „vide" sebe u budućnosti. Profesori su pristupačni a ono što mene posebno raduje su asistenti i saradnici koji učestvuju u nastavi. To su mladi, obrazovani, motivisani i veoma pristupačni ljudi koji vam stoje na raspolaganju i pomažu da bolje savladate gradivo.

Praktična nastava je neophodna za današnje kvalitetno obrazovanje. Da li, po vašem mišljenju, studenti na fakultetu imaju dovoljno praktične nastave?

Praktična nastava je danas veoma škakljiv/osetljiv/ pojam, fakulteti se utrkuju ko će imati više praktične nastave ali po mom mišljenju ipak je bitniji broj studenata koji su stvarno zainteresovani za praksu. Postoje mnogi konkursi za centre, kursevi, seminari. Ako student to želi može i da pronađe Modele Ujedinjenih nacija, praksu u Narodnoj kancelariji, Centrima za civilo- vojne odnose, da volontira u bolnici Sveti Sava, svratištima, dnevnim novinama Blicu, Danas-u, na radiju Beta RFI, 202 i mnogim drugim institucijama, nevladinim organizacijama, medijima, političkim strankama. Kao i na svakom fakultetu uvek imate nezadovoljne studente koji se žale ali ipak mislim da bi trebalo da se žale na sopstvenu nezainteresovanost a ne na fakultet.

Kakva je saradnja studenata sa studenskom službom? Koji su najčešći problemi i šta bi moglo da se poboljša?

Ja sam lično veoma informisana jer vodim studentski PR team na fakultetu, takođe se trudim da studente svakodnevno obaveštavamo o aktuelnim dogadjajima, seminarima u zemlji i inostranstvu. Na sajtu fakulteta se nalaze informacije koje su važne studentima, rasporedi predavanja, ispita, vežbi, najave dogadjaja. Naravno, može da se dogodi da neka informacija ne dodje na vreme na sajt ali studenti uvek mogu da se informišu telefonskim putem i sigurno će dobiti pravu informaciju. Takođe studenti mogu da prijavljuju ispite putem interneta što olakšava i smanjuje redove u hodnicima.