Prijemni.rs
Maturang
  • Intervju - Poslovni fakultet u Beogradu - Departman za poslovnu ekonomiju (DPE)
    Biljana Ružičić student


Biljana Ružičić , student

Kakvi su uslovi studiranja i kakvo je vaše mišljenje o kvalitetu nastave na vašem fakultetu?

Uslovi za studiranje na Univerzitetu Singidunumu su savremena tendencija u sferi visokog obrazovanja. Nastava je kvalitetna, jer su profesori obrazovanje i akademsko zvanje stekli u zemlji i inostranstvu, i svoje znanje prenose studentima kroz nastavne planove. Profesori su uvek spremni da izađu u susret svakoj vašoj nedoumici. Što se tiče predavanja, održavaju se skoro svaki dan.

Praktična nastava je neophodna za današnje kvalitetno obrazovanje. Da li, po vašem mišljenju, studenti na fakultetu imaju dovoljno praktične nastave?

Nažalost, mislim da praktične nastave nema dovoljno. Naravno praksa je obavezna na trećoj i četvrtoj godini na smeru finansije i bankarstvo. Ja sam imala praksu u KBC Banci, jer postoji mogućnost da vam neko od profesora (koji predaju stručne predmete) organizuju praksu. Stiče se dobro iskustvo, i naravno prepoznaje se velika razlika između teorijskog i praktičnog dela.

Kakva je saradnja studenata sa studenskom službom? Koji su najčešći problemi i šta bi moglo da se poboljša?

Studenska služba je uvek spremna da izađe u susret studentima, čak i ako postoji neki problem. Mada, nekih većih problema zaista nema. Jedino im je ponekad loša organizacija, predpostavljam da je tako i na drugim fakultetima, ali to i nije neki problem.

Kako bi ocenili rad studentskih organizacija na fakultetu? Da li ste zadovoljni njihovim radom i kvalitetom?

Na Singidunumu u Subotici studentskih organizacija nažalost, nema. Predpostavljam da na Singidunumu u Beogradu postoje.

Koliko se obrazovanje na privatnim i državnim fakultetima razlikuje? Koje su to najbitnije razlike po Vašem mišljenju?

Po mom mišljenju nema nekih velikih razlika između državnih i privatnih fakulteta, jer su se izjednačili po pitanju nastavnih planova i programa, tako da studenti obe kategorije fakulteta stiču visoko obrazovanje i adekvatno znanje. Vladajuće mišljenje je da su ljudi koji završe privatne fakultete manje osposobljeni za rad u svojoj struci nego oni koji završe državne, što je opet relativno i zavisi samo od truda studenta.