Prijemni.rs
Maturang
  • Veljko Milković - istraživač i pronalazač


Veljko Milković - istraživač i pronalazač

Veljko Milković je rođen 1949. godine u Subotici. Bavi se istraživanjem, pronalazaštvom, inovacijama, izučavanjem istorije pronalazaka, futurističkim projektima i pisanjem. Poseduje preko sto pronalazaka, od toga je 36 objavljeno, a ima i 25 odobrenih patenata. Napisao je dvanaest knjiga koje su prevedene na više svetskih jezika i na osnovu kojih je do sada snimljeno nekoliko igrano-dokumentarnih filmova. Za svoj višedecenijski rad dobio je brojna priznanja u zemlji i inostranstvu. Njegov pronalazak, dvostepeni mehanički oscilator 2006. godine je proglašen za jednu od 100 najboljih energetskih tehnologija u svetu od strane New Energy Congress (SAD).

Šta ste studirali?

Filozofski fakultet u Novom Sadu – smer Istorija. Bavio sam se istorijom pronalazaka i naučnih otkrića.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Istorija može biti najveća pouka ukoliko se neutralno posmatra.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Zbog povrede koju sam zadobio još kao tinejdžer nemam zvaničnu radnu biografiju.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

S obzirom na 15-ak oblasti kojima se „Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković“ bavi, profili osoba koje bismo tražili su: fizičari, mašinski inžinjeri i tehničari, elektrotehničari i elektro inžinjeri, arhitekte i građevinski inžinjeri, ekonomisti i marketing menadžeri, poljoprivredni inžinjeri, doktori medicine, turizmolozi itd.


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Eksperimente treba vršiti stalno! Izvoditi stalne testove i probe u istraživanjima. Preispitati svaku zrelu i odabranu ideju eksperimentalnim putem i staviti je na realni test i isto izlagati na javnim nastupima.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

"Energy Abundance Now" - Brian H. Berrett; "The Free Energy Secrets of Cold Electricity" - Peter Lindemann, D.Sc.; "Eureka – Ilustrovana istorija pronalazaka od točka do kompjutera" - Edvard de Bono


2023. godina