Prijemni.rs
Maturang
  • Aleksandar Parezanović - suosnivač i izvršni direktor projekta eKapija


Aleksandar Parezanović - suosnivač i izvršni direktor projekta eKapija

Aleksandar Parezanović je suosnivač i izvršni direktor projekta eKapija, diplomirani inženjer geodezije. Odrastao je u porodici ekonomista i informatičara i u mladosti se aktivno bavio muzikom i sportom. 1992. godine, između opcija da ode u "beli svet" Ili da ostane u zemlji, odlučuje se za ovo drugo i ulazi u privatne vode i u firmi "Inko" postaje i ostaje 15 godina direktor, vodeći brojne projekte iz oblasti projektovanja, GIS-a, urbanističke regulative, izdavaštva, IT-a, a od 2000. godine kreira projekat Vibilia. Od kraja 2004. godine, zajedno sa Zdravkom Lončarem pokreće projekat eKapija.

Šta ste studirali?

Kada je došlo vreme studiranja, "pobedila" je filozofija da je najbolje imati zanat u rukama, koji je opštepriznat u svetu. Tako je moj izbor "pao" na studije na Građevinskom fakultetu u Beogradu, a studije sam završio pola godine pre roka stičući zvanje diplomirani inženjer geodezije. Tokom studija sam puno radio i praktično učio zanat od svojih profesora na velikim građevinskim projektima tog perioda.


Čemu su Vas studije naučile i koliko Vam je to značilo za karijeru?

Naučile su me da treba biti prvi u onom što radiš i da, iako tu poziciju verovatno nećeš postići, vredi joj težiti, jer i ona pozicija koju posle toga postigneš, uopšte nije loša.


Kako ste našli svoj prvi posao i čime ste se bavili na početku Vaše karijere?

Po završetku studija radio sam kao demonstrator na Građevinskom fakultetu, u oblasti primenjene geodezije u građevini i programiranja, a potom sam se zaposlio na Aerodromu Beograd, gde sam vodio Geografski informacioni sistem i radio u timu Jovana Katanića na strateškim projektima razvoja Aerodroma. Jednostavno, za ono što se tražilo na tom poslu - bio sam najbolji.


Kada zapošljavate ljude, kakav profil osoba tražite?

Optimistične, maštovite, inicijativne, ne-namćore, ljude koji misle da će tu, gde budu počeli da rade - ostati do kraja svoje karijere (bez obzira što se to obično kod mladih ljudi kasnije ne desi).


Koje veštine usavršavate i kako radite na sebi?

Moram da priznam da u ovim godinama, kada imate više od 45, sve manje učim iz knjiga i sa seminara, a sve više od drugih ljudi, preuzimajući sve ono dobro što su, u svojoj karijeri otkrili. Tako izbegavam da ponavljam tuđe greške.


Preporučite nam knjige u svojoj oblasti rada, koje smatrate dobrim.

Možda bi bilo dobro da pogledate eKapija rubriku - Poslovni saveti. Vredeće.


2009. godina